Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Raad van State twijfelt over plan Molenpolder Oude-Tonge

DEN HAAG/GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeente Goeree-Overflakkee heeft mogelijk een verkeerde ruimtelijke regeling voor het Molenpolderplan in Oude-Tonge toegepast, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Volgens de gemeente Goeree-Overflakkee ligt de Molenpolder, waar tot 2020 ruim 50 woningen moeten komen, in 'binnenstedelijk gebied'. En in binnenstedelijk gebied is het makkelijker om woningen te bouwen dan in buitenstedelijke- of randgebieden. Daar gelden veel strengere regels voor. Rechter en staatsraad B. Schueler zette vraagtekens bij de opvatting van de gemeente over de Molenpolder als binnenstedelijke gebied. "Het lijkt me wel een randgeval. Het ligt ook aan de rand van het dorp. En het gaat toch om een polder die nu nog leeg is. Het kan net zo goed buitenstedelijk gebied zijn. In ieder geval gaan we dat nog eens goed bekijken," aldus de staatsraad. Volgens de raadsman van Goeree-Overflakkee wordt de polder omringd door lintbebouwing op de Molendijk, Molenweg en Zuiddijk en ligt daarmee midden in bebouwd gebied. Bovendien vormt de wijk een mooie afronding van zuidelijk Oude-Tonge, meent de gemeente.

Niet gelukkig

Mocht de Raad van State de polder toch als niet stedelijk gebied zien dan moet de gemeente Goeree-Overflakkee haar huiswerk over doen. Ze zal dan met een beter verhaal moeten komen waarom ze juist daar woningen wil en niet elders. De kans dat het hele woningbouwplan van tafel gaat lijkt niet zo groot maar er zal zeker vertraging optreden. Dat zou een aantal omwonenden wel goed uitkomen. Een vijftal bewoners van de Molendijk, Molenweg en Zuiddijk zijn niet gelukkig met de woningbouwplannen in hun "achtertuin." Nu is de polder op het volkstuincomplex nagenoeg leeg. De gemeente Goeree-Overflakkee wil er de komende jaren zo'n honderd woningen bouwen. 55 tot 2020 en 45 in de jaren daarna, met een optie voor nog eens 50 woningen in de verre toekomst. Volgens de gemeente bestaat er grote behoefte aan nieuwbouw in Oude-Tonge.

Twaalf meter

De bezwaarmakers spuiden flink wat kritiek op het plan. Volgens hun raadslieden is het woningbouwplan veel te vaag. "Er kan tot twee meter van de erfgrens van mijn cliënt een twaalf meter hoog gebouw komen. De gemeente heeft helemaal niet uitgezocht hoeveel schaduw dat oplevert. Ook is niet duidelijk waar de parkeerplaatsen komen en kan dat grote gevolgen voor de verkeersdrukte hebben", aldus de raadsman van Oude-Tongenaren G. Krouwer en P. van de Linde. Zij vrezen vooral veel verkeersoverlast op de smalle Molenweg en Molendijk omdat de enige wijkontsluitingsweg op de Molenweg uit komt. Verder komt er nog een calamiteitenroute en langzaamverkeersontsluiting op de Molendijk uit. Volgens de bezwaarmakers is het veel verstandiger om twee ontsluitingen aan te leggen, waarvan één op de Zuiddijk.

Te smal

Bovendien zou de Molendijk en -weg, die op sommige plekken net geen drie meter breed zijn, veel te smal zijn. De gemeentewoordvoerder ontkende dat de wegen te smal zijn. Bovendien zal de gemeente de Molenweg bij de aansluiting met de weg van de Molenpolder nog verbreden. "Strikt genomen is dat niet noodzakelijk. Want het zijn allemaal 30 km/u wegen en auto's moeten wachten om elkaar te passeren. Toch hebben we met de aannemer afgesproken dat hij de weg bij de afrit verbreedt om zo aan de bezwaren tegemoet te komen. Verder hebben de omwonenden met geen enkel tegenonderzoek aangetoond dat de ontsluiting onvoldoende en verkeersonveilig zou zijn," aldus de raadsman van de gemeente. De Raad van State gaat alle bezwaren nog eens goed tegen het licht houden en doet binnen zes à twaalf weken uitspraak. (Persbureau Cerberus)