Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees

Tot Mijn gedachtenis

Ds. J.M.J. Kieviet, Christelijke Gereformeerd predikant te Renswoude, schreef een lijvig boek met als titel 'Tot Mijn gedachtenis', uitleg van ons klassieke Avondmaalsformulier. Het is op een keurige wijze uitgegeven bij de Banier en kost € 22,95 (gebonden) en als E-book gelijk te downloaden voor € 16,99. Het ISBN nummer is 9. 789. 462.781. 696.

Ds. Kieviet diende eerder de gemeenten van Rotterdam-Kralingen en Dordrecht-Centrum. Hij is lid van de redactie van het landelijk kerkblad Bewaar het Pand.

In de loop der jaren zijn er al vele publicaties verschenen, die handelen over het Heilig Avondmaal, en ook over de uitleg van het Avondmaalsformulier. Je zou ze in drie categorieën kunnen onderbrengen: boeken met een sterke pastorale inslag, andere belichten de meer theologische aspecten van het sacrament en recent kwam er nog een aantal werken bij, die veelheid van citaten bieden uit de werken van predikers uit vroegere tijden. Zo kunnen we vergelijken welke visies met betrekking tot het sacrament er zoal in onze christelijk kerken zijn te vinden.

In zijn woord vooraf vraagt ds. P. den Butter zich af: Is er nu nog niet genoeg? Waarom dan ook nog dit boek? Omdat ds. Kieviet de eerder genoemde aspecten met elkaar combineert. We treffen in zowel een theologische verklaring als het gaat over de verschillende aspecten van het sacrament, tegelijk ontbreekt het zeker niet aan pastorale leiding in verband met de deelname en viering van het Heilig Avondmaal. Duidelijk is te merken dat ds. Kieviet weet wat er leeft in de harten van zijn gemeenteleden. En ook de citaten uit de geschriften van vroeger tijd maken dat dit boek toch een plaats mag hebben naast de andere boeken, die over het Heilig Avondmaal zijn geschreven. Aan het eind van het woord vooraf beveelt de emeritus predikant, ds. Den Butter, dit boek te lezing van harte aan.

In 78 bijdragen zijn de bijdragen, die eerder in het kerkblad Bewaar het Bond (CGK) stonden in boekvorm verschenen. Meestal bevatten ze vier pagina's. De eerste hoofdstukken gaan over het formulier zelf, de auteur en het gebruik van het formulier door de eeuwen heen. Daarna volgt de auteur het formulier op de voet en geeft uitleg en onderwijs aan de hand van citaten van o.a. Maarten Luther, Johannes Calvijn, H. F. Kohlbrugge, ds. G. Boer en ds. D. Rietdijk. Deze uitgave is goed te gebruiken als dagboek voor stille tijd, bijvoorbeeld in de voorbereidings week en voor de opening van een kerkenraadsvergadering bij censura morum.

Het zou te ver voeren om alle 78 hoofstukjes afzonderlijk te benoemen, maar enkele wil ik toch doorgeven, zodat u weet wat in dit boek naar voren komt met betrekking tot het Heilig Avondmaal.

Het begint met een kostbaar geschenk (formulier), vóór alle dingen nodig, verootmoediging, gewisse beloften (niet gewis geloven), nochtans betrouwen, alzo gezind, dagelijkse strijd, zo dikwijls, diepste geheim, met woord en daad, wij bidden U, Hij in ons, christen onder het kruis, onuitsprekelijke gave, Soli Deo gloria, Amen.

Aan het eind van zijn boek verwijst Ds. Kieviet naar een oud boekje van Willem Teellinck: Het geestelijk sieraad van Christus' bruiloftskinderen, of: de praktijk van het Heilig Avondmaal.

Na het Avondmaal is het nodig dat zes dingen de aandacht verdienen, hij spreekt van zes vruchten:

...noblesse oblige, adeldom verplicht. Wie door genade iets kent van het nieuwe beginsel in Christus, wie door diezelfde genade aan Zijn tafel beweldadigd is, zal met zijn of haar hele leven dankbaarheid voor Zijn weldaden willen bewijzen: 'O Zoon, maak mij Uw beeld gelijk!'

'Daarom zal mijn mond en hart des Heere lof verkondigen, van nu aan tot in der eeuwigheid! Amen.'

Neem, lees, overdenk en laat dit boek een aansporing zijn om telkens rondom het Heilig Avondmaal (maar ook op andere tijden) het formulier en de uitleg nog eens ter hand en ter hart te nemen. Een waardige aanvulling op alle boeken met betrekking tot het Heilig Avondmaal.

Van harte aanbevolen.