Bijzonder onderwijs

Volgend jaar, 2017, is het precies 100 jaar geleden dat ons land de basis werd gelegd bijzonder onderwijs. Vanaf dat moment werd het via de grondwet geregeld dat openbaar en bijzonder onderwijs op gelijke wijze uit de schatkist bekostigd zouden worden. Het was een belangrijk moment in de maatschappelijke en politieke verhoudingen van ons land geweest.

Na 1917 is er een uniek stelstel van onderwijsvoorzieningen ontstaan. Er werd allerlei levensbeschouwelijk onderwijs mogelijk. Onze 'eigen scholen' worden uit de schatkist betaald. Dat is mooi maar we betalen natuurlijk ook allemaal belasting. Het is echter wel mooi dat we in Nederland dergelijke mogelijkheden hebben. We zijn op dit punt uniek in de wereld.

Inmiddels zijn we bijna 100 jaar verder. We zouden dus een herdenking kunnen houden op zoveel jaar bijzonder onderwijs. Een dergelijke herdenking is nodig maar zal niet zonder zorg zijn. Er wordt op dit moment op allerlei manier aan de gelijkheid van bijzonder en openbaar onderwijs getrokken. Vooral de seculiere partijen, en die hebben de meerderheid, willen eigenlijk van dit stelsel van onderwijs voorzieningen af. Eigen toelatingsbeleid van scholen en eigen benoemingsbeleid vindt men maar niets. Iedereen moet worden toegelaten, aldus een grote meerderheid in het Parlement.

Het komende eeuwfeest zal dus niet een opgewekt gebeuren zijn. De scholen krijgen meer en meer te maken met regelgeving die haaks staat op de beginselen van 1917. Echt eigen scholen heeft waarschijnlijk z'n langste tijd gehad. Wat er voor in de plaats zal komen moeten we afwachten. Erg veel goeds zal het denk ik niet worden.

Ondertussen doen de 'eigen scholen' er wel goed aan om na te denken over de toekomst. Onze kinderen hebben onderwijs nodig. We kunnen niet achterover gaan hangen en denken dat de seculiere wind wel weer zal gaan liggen. Het is echt nodig om alert te zijn. Laten ouders dus volop en voluit op de eigen scholen betrokken zijn. Het is echt nodig. Laat ook de kerk zich met de scholen verstaan. De aandacht voor de scholen mag niet verslappen. Laten we boven alles bidden voor ons land en ons volk. Uiteindelijk kan alleen een weerkeer van ons volk naar God maar uitkomst bieden. En daarvoor is gebed nodig. Voor de scholen en ook voor vele, vele Nederlanders die van God en Zijn geboden niet meer weten. Och, dat Gij de hemelen scheurdet, mag wel onze dagelijks bede zijn.

Ds. W. Visscher