Met raad en daad

Een heildronk

Waar kom het 'toosten' eigenlijk vandaan? Hoe moet je er reageren als het in je gezelschap wel wordt gedaan terwijl je dit eigenlijk niet wilt doen?

Antwoord: 'Toosten' komt van het Engelse 'toast', dat is een geroosterd schijfje brood. Het gebruik is niet van heidense oorsprong maar ontstaan uit de oud-Engelse gewoonte waarbij degene die een geroosterd schijfje brood in zijn glas vond een tafelrede moest uitspreken. Nu wordt vaak getoost bij de afsluiting van een toespraakje of na een toespraak aan een diner. De toost wordt dan uitgebracht op hij of zij die toegesproken is. De tooster neemt zijn gevulde glas op, wacht tot de andere gasten ook hun glas geheven hebben en richt met nog een paar woordjes het glas naar de toegesprokene. Hierbij kan ook geklonken worden. Iedereen neemt een slokje en heft het glas nog kort in de richting van degene op wie getoost wordt. Bij een officiële gelegenheid gaan de heren staan tijdens de toost, de dames blijven zitten. De toegesprokene heft ook het glas, maar blijft zitten. Wordt er een algemene toost uitgebracht, dan richten de aanwezigen hun glas op de spreker. Tijdens een officiële toost wordt nooit geklonken. Dat gebeurt alleen wanneer u wat informeler bijeen bent en in een kleiner gezelschap.

Granolbehandeling

Hoe kun je het beste granolwanden schoonmaken en witten?

Antwoord: Granol geeft een vrij ruw oppervlakte en kan daardoor heel wat vuil vangen. Stof is gemakkelijk te verwijderen door gebruik te maken van een borstelmondstuk op de slang van uw stofzuiger. Vlekken kunt u met een borstel en water met gewone zeep of met de gebruikelijke huishoudelijke reinigingsmiddelen verwijderen. Lukt het niet om de vlekken geheel te verwijderen dan kunt u het met een ammoniaoplossing van circa 2 à 3% proberen, goed naspoelen met schoon water. De wand is te beschilderen bijvoorbeeld met een dispersieverf. Voor een passende verf kunt u terecht bij de verfhandel.

Zorg voor medemens

Ik maak me zorgen om een plaatsgenoot van mij omdat hij weinig relaties heeft. Wat zou er bijv. gebeuren als hij door ziekte niet meer voor zich zelf zou kunnen zorgen?

Antwoord: Het is natuurlijk een erg goede zaak om even polshoogte te nemen als u denkt dat iemand bij u in de buurt in de problemen is gekomen. Beter een loos alarm dan dat achteraf blijkt dat een medemens door ziekte in de ernstige problemen is gekomen of nog erger, al langere tijd dood in zijn woning ligt. In de eerste plaats zou u de huisarts van betrokkene kunnen benaderen als deze u tenminste bekend is, of als u weet of hij/zij bij een kerk aangesloten is, de dominee of pastoor. Zijn deze personen u niet bekend dan kunt het plaatselijke maatschappelijk werk inschakelen. Zij sturen dan iemand die poolshoogte gaat nemen.

Plateel

Onze schoonzoon is in het bezit van een platelen vaasje. Kunt u me uitleggen wat plateel nu eigenlijk is?

Antwoord: Ons woord platteel stamt van het Oudfranse woord 'platel' = een platte schotel. Met platteel werden aanvankelijk schotels, borden e.d. van aardewerk aangeduid. Vanaf de 17de eeuw ging met echter spreken van majolica, faience of keramiek. Nu worden er nog zekere soorten aardewerk mee aangeduid zoals Hollandse majolica en Delfts aardewerk. Delft was in de 15e en de 16de eeuw een centrum van 'plateelbackers'.