In uitvoering een vastgesteld bouwproject (Hardeman 26 woningen Hazersweg 23 Ouddorp) Foto: Jaap Ruizeveld
In uitvoering een vastgesteld bouwproject (Hardeman 26 woningen Hazersweg 23 Ouddorp) Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Adri van der Laan

Bouwprogramma actueel laten inspelen op kwalitatieve vraag

GOEREE-0VERFLAKKEE – Voorafgaand aan het stellen van informatieve vragen vanuit de raad gaf wethouder Markwat donderdagavond in de beeldvormende fase een presentatie over de Visie sanering woningbouwlocaties in bestemmingsplannen. Met daarbij een overzicht van het bouwprogramma in de jaren tot respectievelijk 2020 en verder tot 2030. De gemeente heeft besloten deel te nemen aan het provinciaal actieprogramma Slim Ruimtegebrek. Bij uitvoering van het voorstel komt er naast eventuele sanering de mogelijkheid om juist kansrijke plannen in procedure en in uitvoering te brengen. Anders geformuleerd: Saneren is geen doel op zich, wel de inzet tot realiseren van projecten.

Door Jaap Ruizeveld

De Dorpsraad Achthuizen maakte al in deze beeldvormende fase gebruik van het spreekrecht om de belangen van deze kern (opnieuw) te bepleiten. De voorzitter vroeg allereerst support voor het inzetten op woningbouw (24 huizen) op het terrein van de oude ijsbaan. Onze kleine kern heeft dit nodig om vertrek van senioren en starters te voorkomen, zei hij.

Onder voorwaarden

Door Gedeputeerde Staten is aanvulling op de woonvisie aanvaard onder de voorwaarde dat de gemeente stappen zet in het saneren van de zo genoemde ijzeren voorraad woningbouwplannen waarvan uitvoering niet in zicht is. Dus met een gericht woningbouwprogramma inspelen op de kwalitatieve vraag naar woningen. Nog anders gesteld: De gemeente kan door scherpere keuzes te maken nieuwe initiatieven mogelijk maken. Het plan benoemt de knelpunten, inventariseert de risico's en stelt een beleidsdocument voor dat planschade kan voorkomen. Het richt zich ook op het uiteindelijke juridisch afhandelen bij het wijzigen van bestemmingen.

Functie van raad

Aangestipt wordt dat op dit moment nog niet tot daadwerkelijke sanering wordt overgegaan van een aantal (potentieel) genoemde locaties. Dat kan ook niet omdat de gemeenteraad eerst een visie over de sanering moet hebben vastgesteld. Het vaststellen van de visie heeft geen rechtsgevolgen, omdat het nog een voornemen betreft. Als de saneringsvisie niet wordt vastgesteld, gaat in principe de woningmarkt hierdoor op slot en kan alleen uitvoering worden gegeven aan reeds bestaande plannen.

Wegbestemmen

Wanneer blijkt dat aan bestaande plancapaciteit geen uitvoering wordt gegeven en geen alternatieve plannen worden ontwikkeld, kan de gemeenteraad bepalen dat er een procedure wordt gestart tot het wegbestemmen van bouwlocaties. Dit overigens eerst nadat een grondige afweging heeft plaatsgevonden naar de financiële en juridische risico's voor de gemeente. In het gepresenteerde woningbouwprogramma voor de genoemde jaren tot 2030 staan de hoogste aantallen vermeld voor Middelharnis 933, Oude-Tonge 368 en Ouddorp 246. Herkingen en Den Bommel staan met de laagste pluscijfers aan de eindstreep. Het gaat bij dit alles over de planstatus/beleidsfase van vastgesteld, ontwerp, herstructurering, ontwerp en wijzigingsbevoegdheid. Ook worden de aanduidingen verzorgingskern, steunkern en streekcentrum gebruikt. Voor wat betreft de toevoeging van bouwplannen zijn de Klinkvislocatie (gemeentelijk eigendom) en de Everdinapolder (toezegging sanering bedrijf Splinter) in beeld. Zorgen, ja zelfs grote zorgen waren er bij veel fracties over het achterblijven van woningbouw in de kleine kernen. Wethouder Markwat meldde dat kansrijke projecten ook daar gerealiseerd kunnen worden. Uit overleg met ontwikkelaars blijkt dat er ook bij hen belangstelling is om kleine projecten te realiseren. Het agendapunt gaat naar de oordeelvormende fase eind deze maand.