Onderzoeksrapport beheer en exploitatie van dorps-en verenigingsgebouwen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een tweetal presentaties in de beeldvormende fase vormde donderdag een belangrijk onderdeel van de gemeenteraadsvergadering. Dat betrof de eindrapportage van het onderzoek naar accommodaties in de gemeente waarbij het accent is gelegd op de vraag op welke wijze beheer en exploitatie van dorps-en verenigingsgebouwen binnen de gemeente vorm kunnen worden gegeven. De voormalige rekenkamercommissie wil vanuit haar onafhankelijke en adviserende positie een bijdrage leveren aan de kader stellende en controlerende rol van de gemeenteraad. Het tweede onderwerp was de presentatie Visie sanering woningbouwlocaties en woningbouwprogramma voor de jaren tot 2030.

Door Jaap Ruizeveld

In het onderzoek van de voormalige rekenkamercommissie zijn, zo gaf de heer Van Vliet aan, 4 accommodaties uitgewerkt. Steeds één uit de voormalige gemeenten. Te weten Oostflakkee (MFG De Bommelstee in Den Bommel), de verenigingsgebouwen Ons Dorpshuis (Nieuwe Tonge) en De Schakel (Dirksland) en MFC Dorpstienden (Ouddorp). Voor wat deze laatste accommodatie betreft zijn de neven verbanden, 't Haegse Huus (Stellendam) en Oostdam (Goedereede) niet in het onderzoek opgenomen. Opvallend is dat in Oostflakkee niet Gruttersweide (Oude-Tonge) is onderzocht, temeer omdat deze voorziening steeds in één adem is / wordt genoemd met Dorpstienden in Ouddorp. Het onderzoek richtte zich op de factor algemeen en beheersvorm.

Lasten en baten

Voor de opstelling van het rapport zijn naast wethouder Trouwborst en concerncontroller (Kalkman) gesprekken gevoerd met de exploitant van Dorpstienden (W. Flohil), voorzitter Bommelstee (M. Bogerman), exploitant De Schakel (mevrouw Steenbergen) en secretaris Dorpshuis (dhr. Noteboom). In totaliteit van de eilandelijke accommodaties blijkt dat er een lastendruk is van 3.6 miljoen euro waar tegenover ruim 1 miljoen aan baten staat.

Beheerstichting

In een bedankbrief van de gemeente voor het werk van de vml. rekenkamercommissie staat dat de aangereikte aanbevelingen aansluiten bij het accommodatiebeleid voor de toekomst. Het gemeentebestuur heeft de gedachten om voor het beheer van de dorps- en verenigingsgebouwen een beheerstichting verantwoordelijk te maken. Daarbij realiserend dat maatwerk per kern soms niet uitsluit dat een andere vorm van beheer wenselijk is. De aanbevelingen worden meegenomen bij het verder professionaliseren van het gemeentelijk vastgoedbeheer. Als verbeterpunten worden o.a. genoemd periodiek overleg met beheerders van de accommodaties en een uniforme kostentoerekening aan de gemeentelijke accommodaties. Omdat het nog de beeldvormende fase betrof werden korte vragen gesteld ter verduidelijking. Voor wat betreft het aflopen van contracten per 1 januari 2017 gaf de portefeuillehouder aan dat dit alleen gold voor de accommodaties Dorpstienden in Ouddorp en Gruttersweide in Oude-Tonge. Het agendapunt gaat naar de oordeelvormende fase eind deze maand.