Ondertekening van de anterieure overeenkomst Parel van de Delta. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Ondertekening van de anterieure overeenkomst Parel van de Delta. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Met raadsbesluit en getekende contracten kan herstructurering project Middelharnis starten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Minder dan één uur voor de aanvang van de raadsvergadering werden donderdagavond in Bestuurscentrum Het Rondeel de twee overeenkomsten getekend die het mogelijk maakten dat de politieke fracties een besluit konden nemen over het geagendeerde Bestemmingsplan Parel van de Delta en de Grondexploitatie en het bestemmingsplan Gemeentewerf Middelharnis. Enerzijds een zo genoemde anterieure overeenkomst, anderzijds een koop- en ontwikkelovereenkomst. Bij de stemverklaring gaf de fractie VKGO aan tegen het voorstel te zijn.

Door Jaap Ruizeveld

De betrokken partijen bij de ondertekening waren namens de gemeente Goeree-Overflakkee de wethouders Daan Markwat en Marnix Trouwborst, anderzijds ontwikkelaar / initiatiefnemer Estate Invest. Zoals onze krant eerder berichtte gaat het om projecten die nu uitgevoerd kunnen worden in het kader van de herstructurering van het oude centrum van Middelharnis

Woningbouw

Het collegevoorstel Parel van de Delta aan de raad behelsde een krediet van 243.000 euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het openbaar gebied alsmede 45.000 euro voor het kopen van openbaar gebied en vergoeding van de plankosten. Voor wat betreft de Gemeentewerf (al lang niet meer in gebruik op de locatie) is het duidelijk dat dit onderwerp niet los kan worden gezien van de ontwikkeling van De Parel van de Delta. De gemeente wenst de locatie van de voormalige gemeentewerf aan de Vissersdijk in Middelharnis te ontwikkelen tot woningbouwlocatie. De grondexploitatie van genoemd gebied sluit met een negatieve eindwaarde van 737.029 euro. Hiervoor is dekking aangegeven.

Verlies incasseren

Zoals eerder gemeld zou het gangbaar zijn bij actieve grondpolitiek alleen een grondexploitatie te openen indien sprake is van een financieel haalbare ontwikkeling. Bij een negatieve eindwaarde dient overwogen te worden of deze ontwikkeling van dermate groot maatschappelijk belang is dat deze toch plaats moet vinden. Bij het begin van de gesprekken met een derde partij (exploitant) is een koppeling gemaakt tussen de Gemeentewerf en Parel van de Delta. Bij uitwerking van de plannen bleek dat de gemeente op beide plannen financieel gezien verliezen moet incasseren. Hier staat tegenover dat met de herontwikkeling van beide locaties de ruimtelijke kwaliteit, de beleving van het havengebied en het toeristisch-recreatief product Haven Middelharnis een aanzienlijke oppepper krijgt. De ontwikkeling van de locatie Gemeentewerf wordt, zo staat in het raadsvoorstel, gezien als maatschappelijk gewenst.

Stemverklaring

Willy Heintjes (VKGO) gaf aan dat de fractie al eerder bij dit voorstel 2 knelpunten had aangegeven. De financiën en het bouwvolume in het project. De uitleg van de wethouder over de financiën waren vervolgens afdoende, wel met de aantekening dat de fractie graag in de toekomst ook middelen beschikbaar ziet komen bij het wegnemen van andere verpauperingen of bij moeilijk te ontwikkelen bouwlocaties. Bij het tweede aspect blijft de fractie van mening dat het volume in geen verhouding staat tot de huidige bebouwing, dat wij toch als beeldbepalend beschouwen voor de omgeving en uitstraling van de haven van Middelharnis. De fractie wil een bebouwing die meer aansluit bij de huidige omgeving en stemde dus tegen. Maliepaard gaf ook aan bedenkingen te hebben bij het bouwvolume maar stemde toch voor.