Kort debat over aanleg kunstgrasvelden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het kon natuurlijk niet uitblijven. Raadsvragen over de kunstgrasvelden en het gebruiken van rubbergranulaat. Robert van Papeveld (CDA) en Peter Keuker (PvdA) brachten het item aan de orde in het mondelinge vragendeel. Aanleiding het tv-programma Zembla en de daarop volgende commotie over mogelijke gezondheidsrisico's voor gebruikers van de velden.

Door Jaap Ruizeveld

Het CDA wilde weten of er in de gemeentelijke aanbestedingsprocedure rekening wordt gehouden met de uitkomst van het extra onderzoek dat het RIVM nog dit jaar moet uitvoeren? En leidt dit onderzoek tot vertraging voor de veldenaanleg in de gemeente? In een gemeentelijk persbericht heeft wethouder Trouwborst gesteld bereid te zijn 300.000 euro extra te willen reserveren boven het door de raad beschikbaar gestelde budget van 5.3 miljoen. Is dit genoemde extra bedrag nodig voor een veilige oplossing? Zo ja, op welk moment komt het college met een nieuw verzoek om krediet naar de raad, vroeg Van Papeveld.

Taak college?

Zijn collega Keuker (PvdA) sneed met iets andere vragen het onderwerp aan. Hij wilde weten waarop het bedrag van 300.000 euro extra is gebaseerd. Hoe het wordt gefinancierd. Of de velden nog wel in 2017 kunnen worden aangelegd en of er al communicatie met de voetbalclubs is geweest over de nieuwe situatie. En of het college een taak voor zichzelf ziet in het kader van de volksgezondheid?

Aanleg in 2017

"Uiteraard", antwoordde wethouder Trouwborst op deze laatste vraag. Hij schetste de voorgeschiedenis om stappen te zetten richting een aanbesteding. Een activiteit waarbij de voetbalverenigingen betrokken waren. Daarna ging hij in op de ontwikkelingen na de tv-uitzending van Zembla. Vooralsnog is het advies van het RIVM de leidraad. Geeft het breder ingezette vervolgonderzoek van dit instituut aanleiding tot wijziging van het huidige standpunt dan is dat in tijd mogelijk. De kunstgrasvelden worden wel degelijk in 2017 aangelegd, mogelijk gefaseerd. Als dat nodig is komt er een raadsvoorstel voor aanvullend krediet. Vooralsnog is dat niet aan de orde.