Tijdelijk toenemende regenkans

Nog steeds is de droogte opmerkelijk te noemen gedurende dit najaarsseizoen. De aardappeloogst loopt flinke vertraging op in sommige delen van het land en met name in Belgiƫ en Frankrijk. Het oogstweer an sich is ideaal, maar door de langdurige droogte is de bodem veelal ongeschikt om te oogsten, zeker in de zware kleigebieden. In met name Oost-Brabant wordt amper nog geoogst en is sprake van oogstproblematiek, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de overvloedige regenval van de afgelopen zomer. Op de Eilanden is niet al te moeizaam geoogst de afgelopen weken, heb ik me laten vertellen.
Die bodemstructuur zal overigens wel gaan verbeteren de komende pakweg tien dagen, want er is zicht op wat regen. Grote hoeveelheden zijn evenwel niet te verwachten tot pakweg 18-19 oktober aanstaande.

Het weerbeeld tot aanstaande zondag zal wat somber verlopen. Er is niet bepaald veel zon te verwachten op Flakkee. Daardoor blijven de dagtemperaturen ook gematigd de eerste dagen. Met maxima rond 13 graden is het officieel zelfs te koud voor de eerste fase van oktober. De nachtvorstkans is aanmerkelijk kleiner geworden, doordat het veelal bewolkt blijft gedurende de kleine uurtjes.

In het weekend zien we een kleine verandering in de stroming. Deze ruimt vooral op zondag naar zuidoost of zuid, waardoor duidelijk mildere lucht naar Zuidwest-Nederland kan stromen. De maxima komen zondag uit op 18-19 graden. Bovendien zien we de zon dan weer meer schijnen nadat de invloed van frontale storingen uit het westen weer afneemt. Zelfs op het terras is het dan waarschijnlijk weer even goed toeven. Vooral later op de vrijdag en richting zaterdag is er eerst nog een toenemende kans op regen, maar wordt het al wel milder buitenshuis. Volgende week houdt dit weerpatroon min of meer aan. Licht wisselvallig weer, met op zich nog prima temperaturen. Rond dinsdag nadert ons een oceaanstoring met enige tijd regen.

Zicht op herfstkoude of stormachtige perikelen is er niet binnen een dag of tien. Wachten is het een keer op een volledige kentering van de stroming. Regelmatig zie je dat na het lang aanhouden van een zuidelijke circulatie de wind ineens omgaat naar noordwest of noord. Dan wordt een eerste portie poolkou meegenomen richting Lage Landen. De warme Noordzee behoedt ons vooralsnog voor echte kou.