Pastors in Soedan opgepakt en weer vrijgelaten

ERMELO - Drie pastors in Soedan zijn opgepakt en weer vrijgelaten. Vijf kerkgebouwen dreigen te worden gesloopt en Hassan Kodi en Kuwa Shamal hebben allebei gezondheidsproblemen.

Vorige week donderdag 6 oktober hebben drie pastors kort gevangengezeten na het weigeren van een bevel. Lokale autoriteiten droegen hen op om een school die door de kerk bestuurd wordt, over te dragen aan de regering. Inmiddels zijn de pastors weer vrij, maar het is niet duidelijk of er nog een gerechtelijk proces volgt.

Ondertussen hebben vijf kerken te horen gekregen dat hun gebouwen zullen worden afgebroken. Er is geen datum gekoppeld aan dat besluit. Drie van de kerken zijn onderdeel van de Sudan Church of Christ. De andere twee behoren tot de presbyteriaanse en de episcopale kerk. Bij alle kerken is de reden van de sloop dat hun grond in handen is gekomen van investeerders die er andere plannen mee hebben.

Ook is duidelijk geworden dat kerkleiders Hassan Kodi en Kuwa Shamal gezondheidsproblemen hebben. Op 9 oktober kreeg Hassan Kodi de gelegenheid een dokter te bezoeken in Khartoem. Daar bleek dat hij griep heeft en nog steeds last heeft van maagproblemen. Hij heeft medicatie meegekregen. Een hoorzitting voor de pastors staat gepland op 17 oktober. (Open Doors)