Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees

Jacob en Ezau

'Jacob en Ezau', ds. J.T. Doornenbal, uitgegeven bij de Banier onder ISBN nummer 9.789.462.788.985. De prijs voor dit handzame boekje is € 10,95 en het bevat 97 pagina's.

Ds. J.T. Doornenbal (1909-1975) diende de Hervormde Gemeenten van Woubrugge, Kesteren en Oene. Hij was niet alleen een geliefd prediker, maar hij kreeg ook bekendheid door de artikelen die hij in de Oener ambtsperiode schreef in de Veluwse kerkbode. Deze artikelen verschenen na zijn overlijden grotendeels in boekvorm. Van hem zijn ook meerdere prekenbundels uitgegeven.

Tijdens zijn ambtsperiode in Kesteren publiceerde hij in de kerkbode van de Hervormde Gemeenten van Kesteren en Opheusden een serie overdenkingen over Jakob en Ezau. De samensteller, Lulof Dalhuisen, heeft dit boekje samengesteld en vraagt opnieuw aandacht voor deze lezenswaardige bijdragen uit de jaren 1940 en 1941. De samensteller heeft in 'Ten geleide' een korte schets gegeven van het leven van ds. Doornenbal en hem ook getypeerd. Om het geheel goed leesbaar te houden, is de spelling enigszins aangepast, maar om de geheel eigen stijl van dominee Doornenbal niet aan te tasten is dat slechts gedaan waar het echt noodzakelijk was. In 18 korte meditaties geeft dominee Doornenbal een heldere kijk op deze tweelingbroers. Aan de orde komen de volgende aspecten: De meerdere zal de mindere dienen; Aardse spijs of eeuwig goed; Geen plaats des berouws; Een vreemdeling op aarde; Wondervolle wegen Gods; Och, wierd ik derwaarts weer geleid; De strik is gebroken en wij zijn ontkomen; Want in ons is geen kracht; Worstelingen in de nacht; Hij zal genade en ere geven; De Gods Israëls is God; Staande gebleven en gelouterd geworden; Mijn oog zal op u zijn; Trek naar Bethel en woon aldaar; Uitzien en wachten; Hier beneden is het niet; Vreemdeling van het leven der genade; Zo ik niet had geloofd.
Dit laatste hoofdstuk geeft duidelijk weer dat ook in de diepste en donkerste van al Gods wegen, Zijn volk toch staande blijft en niet geheel te gronde gaat. Waar vlees en hart bezwijken, blijft Hij nochtans de Rotssteen van hun hart en Deel in eeuwigheid. Verrassend wordt ervaren, juist in de bangste stonden, hoe de Heere Zelf Zijn moede erfenis bewaart en blijkt de waarheid van het psalmvers in de oude rijm:

'Gij zijt, o Heer', zeer wonderbaar,
In al de plaatsen daar Gij klaar,
Uw heerlijkheid toont krachtig.
Israëls toeverlaat Gij zijt
En Uwes volks kracht; dies altijt
Looft men U, Heer' almachtig.

Van harte aanbevolen voor u zelf, maar ook zeer geschikt om aan andere als geschenk te geven. Voor € 10,95 hebt u werkelijk goud in handen.


De Enige Schuilplaats

Ds. J.S. van der Net: 'De Enige Schuilplaats', 52 meditaties voor het gehele jaar. Verschenen bij Den Hertog onder het ISBN nummer 9. 789. 033. 127. 984; de prijs is € 14,90.

Wat kunnen er vragen in het hart leven! Hoe krijg ik vrede met God? Waar vind ik rust voor mijn ziel? Deze meditatiebundel geeft raad voor rusteloze zielen en waarschuwing tegen een valse gerustheid. Gods Woord kent maar één grond van zaligheid: de Heere Jezus Christus. Hij is voor zondaren de enige Schuilplaats in het gericht van God. Dat is het centrale thema in deze korte, eenvoudige meditaties. In deze bundel is rekening gehouden met het kerkelijk jaar. Bijzonder geschikt om wekelijks te lezen, zowel persoonlijk, huiselijk, maar ook bij een weekopening en –sluiting, of voor het lezen voor de kerktelefoon.

De auteur van deze bundel is ds. J.S. van der Net (1941), emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten. Deze uitgave is verschenen ter gelegenheid van zijn veertigjarig ambtsjubileum. Ds. Van der Net diende achtereenvolgens de gemeenten van Utrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Apeldoorn en Houten. Deze laatste gemeente diende hij tot aan zijn emeritaat op 1 mei 2012.

De inhoud van de titel van deze meditatiebundel stond ds. Van der Net steeds voor ogen als hij Gods Woord bediende. Voor zondaren is de Heere Jezus de Enige Schuilplaats in het gericht van God.

Veertig jaar geleden deed ds. Van der Net intrede met de volgende tekst uit Handelingen 10 vers 42 en 43: 'En heeft ons geboden den volke te prediken en te betuigen, dat Hij is Degene Die van God verordineerd is tot een Rechter van levenden en doden. Dezen geven getuigenis al de profeten, dat een iegelijk die in Hem gelooft, vergeving der zonden ontvangen zal door Zijn Naam.'

Een selectie uit de thema's die in de meditaties voor komen: een indringende vraag, de enige vaste Schuilplaats, ga met ons, Jezus alleen, het leven is mij Christus, het bedroeven van de Heilige Geest, wie hebt u op het oog? De regenboog rondom de troon, overgave, te laat! Wij weten, de Heere is heil en het schrift op de muur.

De meditatie op oudejaarsdag eindigt ds. Van der Net als volgt:

...aan de ene kant van de weegschaal legt God alles van uw zondig leven en aan de andere kant legt Hij de weegstenen van Zijn eer, deugden, heiligheid en Zijn heilige wet. Alles wat wij proberen aan te brengen om nog wat gewicht in de schaal te brengen, helpt niet. Die weegschaal slaat hopeloos door. Toch is er op oudejaarsdag deze goede boodschap: waar wij nooit gewicht kunnen aanbrengen in Gods weegschaal, heeft God Zelf voor een gewicht gezorgd. Dat gewicht is het Kind in de kribbe, de Heere Jezus Christus. Heere, waar dan heen? Tot U alleen!

Van harte aanbevolen!

Afbeelding