Stromen levend water

Die in Mij gelooft, gelijkerwijs de Schrift zegt, stromen des levenden waters zullen uit zijn buik vloeien. Johannes 7:38

Bovenstaande woorden klinken uit de mond van de Heere Jezus op de laatste dag van het Loofhuttenfeest. Dan wordt er nadrukkelijk stilgestaan bij het feit, dat de Heere in de woestijn stromen levend water uit de rotssteen heeft doen vloeien, waardoor het volk Israël nieuwe levensmogelijkheden heeft ontvangen. De Heere Jezus verkondigt nu in deze situatie, dat degenen die in Hem geloven, beleven zullen dat er stromen levend water uit hun buik zullen vloeien.

Ja maar, zo denkt u misschien bij uzelf, wanneer geloof je nu werkelijk in de Heere Jezus? Wel, dat geeft de Heere Jezus Zelf in bovenstaande woorden aan, want Hij zegt erbij: "Gelijkerwijs de Schrift zegt." Het gaat hier dus om het geloof, dat de Heere in Zijn Woord, in de Bijbel, geloof noemt. Want er zijn vele soorten geloof. Immers, mensen kunnen in de Heere Jezus Christus geloven en voor waarachtig houden al wat er van Hem geschreven is. Maar dit is verstandsgeloof of historisch geloof. En dat wordt niet door de Heere Jezus bedoeld. Ook zijn er mensen die voor een poosje in Christus geloven. Maar dit tijdgeloof wordt hier ook niet bedoeld. Dan is er nog het wondergeloof, waarbij mensen in Christus geloven omdat er een wonder in hun leven heeft plaatsgevonden. Maar ook dat geloof heeft de Heere Jezus niet op het oog in onze tekstwoorden. Vervolgens is er nog het waangeloof, waarbij mensen in de waan leven dat zij in Christus geloven, terwijl dit niet zo is. En tenslotte is er het waarzaligmakend geloof. En dát geloof staat de Heere Jezus voor ogen als hij onze tekstwoorden uitspreekt.

Maar wanneer is dit waarzaligmakend geloof dan in je hart aanwezig? Wel, dat geloof is naar de Schrift de levende verbinding tussen Christus en een wederomgeboren mensenkind. En van dit geloof wordt iemand pas deelgenoot als hij of zij Christus in de dadelijkheid geschonken heeft gekregen van Israëls God en van achter het recht. Bij dit geloof bevindt Christus Zich aan de ene zijde van de geloofsverbinding en een kind des Heeren zich aan de andere zijde. Dit waarzaligmakend geloof is er dan ook pas wanneer er voor Christus plaatsgemaakt is door het ontdekkende en afsnijdende werk van de Heilige Geest, zodat een mens verloren is gegaan met zichzelf in de omhelzing van het verdoemende recht Gods, terwijl Christus daarna in de dadelijkheid in de armen mocht worden gevallen. Want pas dan komt de levende geloofsverbinding tussen Christus en dat mensenkind tot stand. Nooit eerder! En pas dan worden de weldaden Christus dóór deze geloofsverbinding toegepast aan een mensenziel. Nooit eerder!

Velen denken het waarzaligmakend geloof te bezitten, terwijl zij niets weten van een sterven aan zichzelf in een weg van recht. En dus bedriegen ze zichzelf. Tallozen menen Bijbels te geloven, terwijl zij nimmer in bewustheid in Christus' armen zijn weggezonken. En ontelbaren beweren een waarachtig gelovige te zijn, terwijl zij nimmer door de Rechter van hemel en de aarde zijn vrijgesproken van hun zonde op grond van de verdiensten van Christus. Ja, menigeen verklaart Gods Heerlijkheid te gaan betreden, terwijl hij of zij niet gewassen is in het dierbare bloed van Christus en er niets van weet bekleed te zijn geworden met de gerechtigheid, de heiligheid en de heerlijkheid van Christus.
O, wat bedriegen dezulken zich dan ook op een gruwelijke manier en wat zullen zij met een ingebeelde hemel hun ogen opslaan in de hel.

En die het waarzaligmakend geloof bezitten zullen ervaren hoe, door het werk van de Heilige Geest, hun buik en dus hun binnenste, hun hart, hun ziel en hun mond overlopen van liefde tot God en liefde tot de naaste, om de Drieënige God daardoor te verheerlijken, op zondag en doordeweeks.

Maar wordt dit alles dan al werkelijk bij u en jou gevonden?

Ds. J.J. Roodsant, Dirksland