Waterschap kan zoetwaterkanaal aanleggen

DEN HAAG/MIDDELHARNIS - Waterschap Hollandse Delta kan toch eind dit jaar beginnen met het laatste stuk van het zoetwaterkanaal langs het Haringvliet op Goeree-Overflakkee.

De Raad van State heeft daar woensdag met een uitspraak de weg voor vrijgemaakt. Daarbij veegde de Raad alle bezwaren van ontwikkelaar Gert Blokland (Menheerse Projecten en BGB) tegen het bestemmingsplan voor het kanaal en een drinkwaterleiding van tafel. Het kanaal is nodig omdat het Haringvliet brakker water krijgt na het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Om verzilting van de akkers te voorkomen is het zoetwaterkanaal nodig.

Blokland is eigenaar van de tien hectare grote akker ten zuiden van recreatiepark Nieuw Zeeland. Het kanaal wordt dwars over die akker aangelegd. Blokland is niet tegen het kanaal, maar wilde tegelijkertijd een woningbouwbestemming voor het gebied ten noorden van het kanaal en een bedrijfsterreinbestemming voor het zuidelijke deel.

Onderzoeken

De gemeente Goeree-Overflakkee legde evenwel een agrarische bestemming op de in de tweeën gehakte akker. Volgens de Raad van State heeft de gemeente terecht voor een agrarische bestemming gekozen. Immers, Blokland heeft nog altijd geen concreet bouwplan ingediend. En dus kon en hoefde de gemeente daar geen rekening mee te houden. Bovendien kan het resterende terrein voorlopig nog best als weiland of akker gebruikt worden. De gemeente Goeree-Overflakkee gaf eerder aan dat zij eerst nog een aantal onderzoeken van Blokland verwacht over de eventuele behoefte en inpassing van nieuwe recreatiewoningen. Ook het verwijt van Blokland dat de gemeente zelf bezig is met een recreatiepark en woningbouwplan ten westen van het Havenkanaal wijst de Raad af. Volgens 's lands hoogste bestuursrechtscollege heeft de gemeente op het gebied ten westen van het Havenkanaal een natuur- en waterbestemming gelegd, zonder dat woningbouw direct of indirect mogelijk is. Dus alle mogelijkheden liggen nog open, ook voor Blokland. (Persbureau Cerberus)