Wethouder De Jong onderhoudt zich met de bezoekers.
Wethouder De Jong onderhoudt zich met de bezoekers. Foto: Adri van der Laan

Veel vragen over uitvoering van Wmo en Maatschappelijke Zorg

OUDDORP - Wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee verrichtte maandagmiddag in Ouddorp de aftrap van een vijftal informatieve middagbijeenkomsten waarin professionele inleiders vanuit hun beroepservaring onderwerpen presenteren die te maken hebben met praktische en concrete vraagstukken over gezondheid en palliatieve zorg, maatschappelijke zorg en Wmo, testament en nalatenschap, vragen bij het levenseinde en zingeving en spiritualiteit. De bijeenkomsten worden gehouden onder het thema Zingeving en Beleving, verwijzend naar oud zijn of oud worden. De organisatie berust bij de Doopsgezinde Gemeente.

Door Jaap Ruizeveld

De wethouder gaf voor een gehoor van ruim veertig belangstellenden een toelichting op en uitleg bij het onderwerp Maatschappelijke Zorg en Wmo. Hij wees op de veranderingen die sinds 2015 in werking zijn getreden. Het overhevelen van rijkstaken naar de gemeente met daarbij de problematiek van een flinke vermindering van het beschikbare budget. De achterliggende motivatie van het rijk is, los van de budgettaire aspecten, dat gemeenten dichter bij de burger staan en efficiënter kunnen werken. De insteek van de nieuwe aanpak is dat de burger zo veel mogelijk de regie in eigen hand houdt. Zo zelfredzaam mogelijk probeert te zijn en als dat niet lukt of niet anders kan dat dan de gemeente als vangnet fungeert.

Maatwerk

Burgers, zorgaanbieders en gemeente zijn de spelers op het veld. Wel dient te worden geconstateerd dat de veronderstelling/de gedachte die jarenlang opgeld deed van:' Ik heb recht op'… is vervallen. Er heeft een kanteling plaatsgevonden. Nu wordt de vraag gesteld: Wat kunt u zelf? Wat is mogelijk in het eigen netwerk van de persoon? Als dat allemaal niet kan worden ingevuld, dan moet door de zorgverzekeraar maatwerk worden geboden. De gemeente kan via het sociaal meldpunt (Zorgloket) de weg wijzen hoe men verder geholpen kan worden. Maatwerk is niet iets algemeens, zei De Jong. Dat kan voor ieder persoon anders zijn.

Veel vragen

Uitvoerig kwamen al tijdens zijn inleiding algemene, maar ook specifiek persoonlijke probleemgevallen aan de orde. Hulp in de huishouding, de vervoersvoorziening, het afwerken van individuele klachten. Onvrede over de beperkte tijd die nog maar mag worden besteed aan de werkzaamheden. Welke stimuleringsmaatregelen kunnen er getroffen worden? De wethouder kreeg een spervuur van kritische vragen, soms een verdrietige persoonlijke ondertoon. De Jong probeerde zoveel mogelijk antwoorden aan te reiken. Hij begreep de opmerkingen dat de ondersteuning soms als te laat en te langzaam wordt ervaren. "Maar", zei hij: "Als wij een signaal krijgen, kan men er van verzekerd zijn dat het niet alleen wordt opgepakt, maar dat alles in het werk wordt gesteld om, waar nodig, maatregelen te treffen". De wethouder verzekerde de toehoorders dat het budget van 1 miljoen euro dat in 2015 niet was uitgegeven volledig beschikbaar blijft voor het item Sociaal Domein.

Tweede sessie

De tweede bijeenkomst in de reeks van vijf workshopmiddagen is maandag 14 november. Locatie: Ontmoetingsruimte Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp, aanvang 14.30 uur. Dan is oud-notaris Leo de Koning de inleider. Hij behandelt het thema Testament en nalatenschap. Iedereen kan - gratis - aan deze informatieve bijeenkomsten deelnemen.