Met raad en daad

Keizersnede

Waar komt het woord 'keizersnede' vandaan?

Antwoord: De Romeinse keizer Julius Caesar is volgens de legende geboren door middel van de ingreep die men later door deze gebeurtenis 'keizersnede' (sectio caesarea) is gaan noemen. Gezien de primitieve omstandigheden van toen heeft zijn moeder de ingreep waarschijnlijk niet overleefd. De kleine Julius zelf groeide echter voorspoedig op en heeft het zoals bekend ver geschopt in de wereld. Ook in later tijden bleef deze ingreep voor de moeder erg riskant. Pas met de komst van de anesthesie en de verbeterde operatietechnieken kon de keizersnee zowel het leven van zowel de moeder als het kind redden. Tegenwoordig is de keizersnede een veilige ingreep en de meeste vrouwen herstellen vlot van de operatie. Het is wel een echte operatie, met kans op complicaties en pijn in de wond als de verdoving uitgewerkt is. Gaat alles goed, dan zijn moeder en kind na enkele dagen gezond en wel weer thuis.

Cameliaprobleem

Tien jaar geleden heb ik twee cameliaplantjes in de tuin gezet. Ze zijn flink gegroeid, maar er zitten amper knopjes aan. Weet u wat ik hier aan moet doen?

Antwoord: Als bij Camelia's de knopzetting te wensen overlaat, ligt dat soms aan de standplaats. Het is van belang dat ze op een beschutte, licht beschaduwde plaats staan, waar ze beschut zijn tegen koude wind en vorst. Daarbij moet de bodem absoluut vrij van kalk zijn. Lichte grond kan worden verbeterd met bladaarde of tuinturf. In het voorjaar wordt de aarde rondom de planten bedekt met vochtige tuinturf, stalmest of compost. Uitgebloeide bloemen worden afgesneden om zaadvorming (die toekomstige knopzetting verminderen zou) tegen te gaan. Ook in zachte winters is bescherming nodig om te voorkomen dat knoppen door nachtvorst worden beschadigd. Afdekken met plastic! Kruisende takken worden teruggesneden voordat de knoppen zich openen, maar een jaarlijkse snoeibeurt is niet nodig.

Brood aan het spit

Binnenkort houden wij ons jaarlijkse herfstkampvuur. Het lijkt ons leuk om net zoals vroeger hier zelf brood aan een stok te bakken, helaas zijn we het recept voor het deeg vergeten. Hopelijk kunt u hier ons aan helpen.

Antwoord: Dat is een manier waarop padvinders vroeger tijdens een kamp zelf brood bakten zonder deegblik, zonder bakvorm en zonder oven. Ze bereidden uit de normale ingrediënten een erg klef brooddeeg, dat kleverig genoeg was om het rondom een stuk hout te plakken. Die knuppel werd boven een laag vuur, gloeiende houtskool of hete as gehouden als de hitte daarvan maar groot genoeg was. Je moet dan een houtsoort gebruiken die geen slecht smakende stoffen afstaat. Dat doet eikenhout wel, maar een elzen-, wilgen- of populierentak niet. Het smaakt trouwens wel erg rokerig, zodat wat dat betreft u beter uw bakker kunt aanhouden. Nodig is 330 g. ongebuild tarwemeel, 200 g. bloem, 25 g. verse gist 3 ½ dl lauwe melk of lauw water en 10 g. zout. Naar smaak kunt u krenten of rozijnen toevoegen. Kneed een elastisch deeg, voeg eventueel nog wat vocht toe voor de benodigde klefheid, sla er wat lucht door en laat het ca. een uur op een warm plekje rijzen. Het deeg kan daarna om de stok worden geplakt.

Veel douchen slecht?

Men zegt dat (te) vaak douchen slecht is voor de huid. Is dat zo?

Antwoord: Douchen op zich is niet slecht voor uw huid, integendeel, het kan heilzaam werken op uw lichaam en geest. Doucht u echter vaak en gebruikt u daarbij veel zeep of shampoo, dan kan dit nadelig inwerken op de huid doordat de beschermende huidvetten hierdoor kunnen verdwijnen. Gebruik daarom altijd een milde zeep of shampoo en douche ook eens zonder van deze middelen gebruik te maken.