Schrijver Peter Kieviet (l.) overhandigde de eerste exemplaren van 'Geen blijvende stad' aan (v.l.n.r.) ds. S. Maljaars, ouderling J.W. Jelier en de heren J.C. Troost en J.P. Sinke. Foto: Hans Villerius
Schrijver Peter Kieviet (l.) overhandigde de eerste exemplaren van 'Geen blijvende stad' aan (v.l.n.r.) ds. S. Maljaars, ouderling J.W. Jelier en de heren J.C. Troost en J.P. Sinke. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Herdenkingsboek plaatst opgeheven Stadse kerk in historisch perspectief

MIDDELHARNIS – In onze editie van afgelopen vrijdag was al een recensie te lezen van het boek dat een dag later gepresenteerd zou worden: 'Geen blijvende stad'. Het boek dat verscheen na het opheffen van de Gereformeerde Gemeente te Stad aan 't Haringvliet op 1 april 2015 en waarin de geschiedenis, ook in breder verband, van deze kerkelijke gemeente wordt beschreven. Zaterdagmorgen werd het gepresenteerd in één van de zalen van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis, met welke die van Stad werd samengevoegd.

Door Hans Villerius

Het was zaterdag dan ook vooral een bijeenkomst voor de oud-leden van 'Stad'. Ook kerkenraadsleden van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnisse waren erbij en de predikanten E. Bakker, P. Blok, K. Boeder, A.J. Gunst, S. Maljaars en J. Schipper toonden eveneens hun belangstelling.
Voorzitter M. de Geus van de Middelharnisse kerkenraad leidde de bijeenkomst en sprak zijn waardering uit voor het vele werk dat verricht werd om het boek 'Geen blijvende stad' uit te geven. "Dit boek is niet bedoeld om in de mens te eindigen, maar in Gods daden. Daarom is het een goede zaak dat er nu zo'n document is, waarin opgetekend staat wat God gedaan heeft in die kleine gemeente van Stad aan 't Haringvliet".

Geen blijvende stad

De titel van het boek is ontleend aan het Bijbelboek Hebreeën, hoofdstuk 13 vers 14: 'Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomende'. Ter opening van de bijeenkomst zaterdagmorgen overdacht De Geus dit tekstwoord met de aanwezigen en benadrukte hij de oproep die de apostel Paulus in dit hoofdstuk doet om niet omgevoerd te worden met verscheidene en vreemde leringen. "Laten we voor onze zaligheid alleen leunen en steunen op het enige Fundament, hét Altaar, hét Offer: de Christus der Schriften. Zoek het niet in een leven van uiterlijke godsdienst, zo geeft Paulus aan. En als ons dat tot smaadheid leidt, bedenk dan dat we op aarde als gelovigen vreemdelingen zijn geworden, hier eigenlijk niet meer horen, hier geen blijvende stad hebben, maar de stad zoeken die fundamenten heeft, welker kunstenaar en bouwmeester God Zelf is. Ook de sluiting van het kerkje van Stad laat zien dat we hier geen blijvende stad hebben. Laten we dan ook niet aan hout en steen blijven hangen, maar zoeken gegrond te zijn op het enige Fundament dat de eeuwigheid verduren kan, dat we persoonlijk dat Altaar hebben. Kennen wij dit genadewerk? Als dat de vrucht van het boek 'Geen blijvende stad' mag zijn, is het werk van de schrijver niet voor niets geweest", aldus De Geus.

Kleine kerkgeschiedenis

Die schrijver is Peter Kieviet. Hij ging aansluitend aan de hand van een beeldpresentatie in vogelvlucht door de inhoud van het boek, waarbij hij – evenals in het boek – niet alleen de geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente van Stad aan 't Haringvliet belichtte vanaf haar ontstaan in 1836 tot haar opheffing in 2015, maar deze ook plaatste in de context van de landelijke kleine kerkgeschiedenis tot de periode rond 1950.
Na een woord van dank aan degenen die aan de totstandkoming van het boek hebben meegewerkt overhandigde Kieviet aan hen de eerste exemplaren: de heren J.P. Sinke, J.C. Troost, ouderling J.W. Jelier en ds. S. Maljaars. Ook J.H. Koppelaar heeft aan het boek meegewerkt, maar deze kon tijdens de bijeenkomst niet aanwezig zijn.

Eeuwig Dezelfde

Ds. Maljaars, oud-predikant van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis en die ook de samenvoeging van de gemeente van Stad met die van Middelharnis begeleidde, sloot de bijeenkomst af. Hij wees erop dat tegenover 'wij hebben geen blijvende stad' staat: 'maar Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en in der eeuwigheid'. "Zijn bloed reinigt van alle zonden. Híj bereidt voor de zijnen een woning, eeuwig in de hemelen!"

Het boek 'Geen blijvende stad' is een uitgave van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis en is voor € 19,95 te koop bij Boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk.