Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Eiwitrijk

66 vegetarische recepten vol eiwit

Fern Green
2015, uitgeverij J.H. Gottmer / J.W.Becht BV
160 blz., € 12,50
ISBN 9789025 761400

De Verenigde Naties riepen 2016 uit tot het 'Internationale Jaar van de Peulvruchten'. In het kader van het promoten van peulvruchten als volwaardige en goedkope voedingsbron aandacht voor 'Eiwitrijk'.

Dit stevige boek dat fijn in de hand ligt valt meteen op door de heldere vormgeving. Zesenzestig originele vegetarische recepten vol eiwitten zijn onderverdeeld in vier hoofd categorieën: tussendoortjes en voorgerechten, soepen en salades, hoofdgerechten en desserts.

Eiwitten vormen onmisbare bouwstoffen voor ons lichaam. Wanneer je het voornemen hebt om meer eiwitten te eten kan dit boek een goed hulpmiddel zijn. Je leest namelijk in één oogopslag bij elk recept hoeveel eiwit het bevat per portie.

Vanouds staat vlees bekend als leverancier van veel eiwitten. Tijdens het doorbladeren van dit boek wordt op een overtuigende manier duidelijk dat er heel veel te kiezen valt naast het eten van vlees als dagelijkse eiwitbron. Het leuke is dat je ook als niet-vegetariër op deze manier gemakkelijk een eiwitrijke vleesloze dag in kunt bouwen.

Het nadeel van het consumeren van dierlijke eiwitten is namelijk dat producten van dierlijke afkomst vaak ook veel verzadigde vetten en cholesterol bevatten. Dit is bij plantaardige eiwitten niet het geval. Plantaardige eiwitten zijn daarnaast rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, aldus de samenstellers van het kookboek. Het boek geeft een overzicht van de beste plantaardige eiwitbronnen met het aantal gram eiwitten per 100 gram van het product. Spliterwten spannen de kroon met 25 gram eiwitten per 100 gram, de witte boon zit daar maar net onder met 24 gram eiwitten per 100 gram. Ter vergelijking: rundergehakt bevat 19 gram eiwit per 100 gram. Quinoa, sojamelk, tofu, edamame [jonge sojaboontjes] tempé en zaden en noten horen naast erwten, bonen en linzen tot de belangrijkste leveranciers van plantaardige eiwitten.

Voor elk gerecht zijn twee bladzijden uitgetrokken met duidelijke foto's: één met de benodigde ingrediënten en één van het eindresultaat. De vegetarische burgertjes zien er lekker uit, net als de Japanse kroketjes, koolrolletjes en falafel. Hoofdgerechten bevatten klassiekers als groentecurry en chili sin carne maar ook wat exclusievere gerechten als tajine met artisjokken, aubergine-mangosalade en tempésteaks. Als toetje een chocoladetaart met kikkererwten of een smoothie met blauwe bessen met amandelmelk en scones met quinoa of amandelkoekjes met kardemon. Een grappige noot vormt het feit dat er in de inhoudsopgave een niet-vegetarisch [doch eiwitrijk] recept staat vermeld voor een groene tonijnsalade. Een informatief en toegankelijk kijk-lees- en kookboek!


Zingen in de nacht

Lichtpuntjes voor mensen in het donker

Gert Marchal
2016, uitgeverij Boekencentrum
120 blz., € 7,50
ISBN 9789023 971023

´De lofzang houdt ons staande.´ Voor ds. Gert Marchal werd het werkelijkheid wat het betekent om te zingen in de nacht. Eind 2013 werd hij getroffen door een ernstig herseninfarct waarna het spreken hem bijna onmogelijk werd. Maar zingen kan hij nog!

Voor deze bundel verzamelde Marchal, in samenwerking met Jeanette Donkersteeg, een aantal van zijn pastorale teksten die tot troost en bemoediging willen zijn voor allen die zich bevinden in de nacht van het leven. Elke overdenking, het boek telt 18 korte hoofdstukjes, eindigt met een toepasselijk lied of gedicht. Daarnaast gebruikt de zeer belezen predikant diverse citaten van dichters en auteurs wier uitspraken hem raakten en die hij in de tientallen jaren van zijn arbeidzame leven verzamelde.

Om de lofzang gaande te houden, of zoals het voorwoord spreekt met Dietrich Bonhoeffer (1906-1945]: 'Valt om ons heen steeds meer het diepe zwijgen, / de eenzaamheid, die nergens uitkomst ziet, / laat ons dan allerwege horen stijgen / tot lof van U het wereldwijde lied.'

Ds. Gert Marchal is emeritus predikant in de Protestantse Kerk en diende onder meer de gemeente van Hellendoorn en Beekbergen. Van zijn hand verschenen eerder diverse [pastorale] pennenvruchten.

Afbeelding