Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Adviesraad sociaal domein evalueert

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet, participatie wet en de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De adviesraad sociaal domein is benieuwd hoe het ervoor staat. Wordt er meer maatwerk geleverd? Zijn mensen goed in staat om hun eigen netwerk in te zetten? Blijft er voldoende huishoudelijke hulp over? Hoe gaat het met de mantelzorgers? En hoe snel wordt je geholpen voor jeugdzorg? De adviesraad is daarom in oktober op tournee om hierover in gesprek te gaan met iedereen die op het eiland te maken heeft met het nieuwe zorgstelstel. 'We organiseren drie avonden met uitstekende sprekers om deze thema's toe te lichten. Tijdens deze avonden willen we met zoveel mogelijk mensen in gesprek om hun ervaringen te horen en kennis te delen.' Aldus Cor Hameeteman, voorzitter van de adviesraad. Op 3 oktober was de eerste avond in Middelharnis. Mariƫtte Theunissen van Zorgbelang leidde de avond in met een presentatie over de ontwikkelingen in de WMO, de jeugdwet en de participatie. Daarna gingen de bezoekers aan de hand van prikkelende stellingen met elkaar in gesprek. De adviesraad organiseert de komende weken nog de volgende avonden met dezelfde thema's:

10 oktober, Oude-Tonge, Grutterswei, Willemstraat 14, 3255 BS. Aanvang 19.30. Sluiting 21.15 uur. Spreker: Astrid Buis, directeur Buis Advies en veelgevraagd spreker over langdurige zorg en het sociaal domein. Voor meer informatie: http://buisadvies.nl/.

31 oktober, Ouddorp, Dorpstienden, Dorpstienden 4, 3253 AS. Aanvang 19.30. Sluiting 21.15 uur.Spreker: Erik Dannenberg, zelfstandig adviseur Zorg en Welzijn, voorzitter Stichting Present Nederland etc. Voor meer informatie: http://erikdannenberg.nl/.

U bent van harte uitgenodigd om mee te praten en uw ervaringen te delen. Zie voor meer informatie over de avonden www.asdgo.nl.

De adviesraad sociaal domein is een onafhankelijk adviesorgaan van inwoners van Goeree-Overflakkee. Zij geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente op het brede terrein van het sociaal domein op Goeree-Overflakkee. De adviesraad is voortgekomen uit de WMO adviesraad en bestaat uit 13 vrijwillige leden en een onafhankelijke voorzitter. Om de gemeente goed te kunnen adviseren is de adviesraad onderverdeeld in de volgende werkgroepen:

Mantelzorg en ouderenbeleid; Participatie, werk en inkomen; Verslavingszorg; Vrijwilligersbeleid; Wonen en leefbaarheid; Vergadering bijwonen?

Benieuwd hoe het eraan toegaat op een vergadering van de adviesraad? Op dinsdag 11 oktober om 19.00 uur is er een openbare raadsvergadering van de adviesraad in het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Tijdens de vergadering zal Tom van Yperen van het NJI een toelichting geven op de landelijke invoering van jeugdzorg naar de gemeenten en zijn er medewerkers van de gemeente aanwezig om hierop te reageren.