Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Concert Cui orkest met als thema 'Antieke dansen'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onder muzikale leiding van dirigent Arie Stolk geeft het Cui kamerorkest zaterdagavond 29 oktober weer een concert op Goeree-Overflakkee. In de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp wordt met medewerking van Dineke Visser (hobo) en Jet Cornelis (fagot) een indrukwekkend programma gepresenteerd met als thema 'Antieke dansen'. Werken worden vertolkt van Susato, Reicha, Respighi, Vivaldi, Händel, Bach en Boyce. Het is inmiddels 2 jaar geleden dat het Cui kamerorkest op ons eiland optrad.

Door Jaap Ruizeveld

De heer Jan Kees Prins uit Ouddorp, jarenlang voorzitter, medewerker en ondersteuner bij organisaties, vertelt dat het concert een fraaie weergave bevat van de Barokperiode in de 17e eeuw tot half 18e eeuw. Maar ook zijn werken toegevoegd die passen bij Barok. Zoals bijvoorbeeld de compositie van Susato (Danserije uit 1551) gepresenteerd door de strijkersgroep en de blazers. Hij wijst in het programma op het hobo-fagotconcert van Vivaldi en het meesterwerk van Händel de Water Music suite 1 opgevoerd destijds bij de inauguratie van George 1, toen boten over de Theems in Londen voeren. De Brandenburg Sinfonia van Bach, de Antiche danze van Respighi, Parhia van Reicha en de Symfonie 2 van Boyce completeren het programma.

Interesse kweken

Prins geeft aan dat het bestuur van het Cui Orkest voorzichtig toenadering en stappen hoopt te kunnen zetten om meer jongeren op de eilanden te interesseren voor en bekend te maken met klassieke muziek. Hiertoe zijn contacten gelegd met gemeenten, portefeuillehouders in colleges, om te bezien welke mogelijkheden hiervoor zijn en welke wegen dan eventueel bewandeld moeten worden. Wij denken als doelgroepen dan aan lagere scholen en middelbare scholen. Met de klas naar een repetitie, informeren over de instrumenten. Het zou een invulling kunnen zijn.

Historie

Cui Orkest is een kamerorkest met rond 25 leden. De meesten van hen zijn woonachtig op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee, maar er zijn ook leden die van ver daarbuiten komen. Het orkest is ontstaan uit het Cui-ensemble dat werd opgericht in april 1979 in Brielle. Het eerste stuk dat zij vertolkten was van César Cui, een Russische componist, naar wie zij zich hebben vernoemd. Naast een eigen concert, dat meestal in het voorjaar plaatsvindt, wordt medewerking verleend aan culturele evenementen in de regio. Regelmatig werkt het Cui Orkest samen met plaatselijke koren en is daarmee uniek als uitvoerend kamerorkest op de eilanden. De repetities van het orkest vinden, onder leiding van dirigent Arie Stolk, wekelijks op maandagavond plaats in het muziekgebouw in Nieuwenhoorn.                                        

Samenstelling

De strijkersgroep bestaat uit eerste en tweede violen, altviolen, celli en een contrabas. In de blazersgroep is een dubbele bezetting aanwezig van fluit, hobo, klarinet en fagot. Vaak komen daar bij uitvoeringen nog hoorn, trompet en trombone bij. Dit door samenwerking van leden uit plaatselijke muziekverenigingen. Jaarlijks zijn er in principe drie concerten gepland. Eén op Voorne-Putten, één op Goeree-Overflakkee en een Nieuwjaarsconcert. Dit laatste optreden vond plaats in Hoogvliet op uitnodiging van de Stichting Koffieconcerten Hoogvliet.

Info

Info en reserveren kan via info@cuiorkest.nl. De toegang, inclusief koffie/thee is 12 euro p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het concert in Ouddorp (DGO-kerkzaal Dorpstienden 3) begint om 20.15 uur.

Afbeelding