Beer van een hogedrukgebied

Het weer is veranderd en wel in flink positieve zin. De buien die we begin deze week nog hadden zijn verdwenen en de zonnige perioden kregen de overhand. Een werkelijk bijzonder krachtig hogedrukgebied manifesteert zich nog boven Scandinaviƫ en blijft daar voorlopig bivakkeren. Volgende week trekt het hoog zich westwaarts terug en dat geeft storingen uit het oosten wat meer kans af te zakken naar de Benelux.

De luchtdruk in de kern van het megahoog is inmiddels opgelopen tot 1045-1050 millibar en dat is bijzonder hoog voor begin oktober. Als het december zou zijn geweest vroor het dat het kraakte. Helaas komen dit soort luchtdrukreuzen op deze stek alleen in het voor- en najaar voor.

Het gevolg van dit indrukwekkende hoog was een solide oostelijke stroming die niet bepaald warme lucht meenam vanaf Europese vasteland. De maxima kwamen bijna dagelijks uit op een graad of 15, terwijl de nachtelijke minima soms wat dichter bij de 5 graden uitkwamen. Doordat de lucht regelmatig helder was kon het gedurende de nachtperioden flink uitstralen en dus fors afkoelen. Op een aantal open velden kwam het zelfs tot de eerste nachtvorst van dit najaar donderdagochtend vroeg op sommige stekken. Doordat het later bewolkt raakte, bleef het ronduit koud met slechts een graad of 10 tussen de middag.

Juist op vrijdag en tijdens het weekend geeft een opkomende hoogtestoring uit het oosten wat meer wolken en de buienkans neemt wellicht wat toe dan. Grootschalig zal het weerbeeld waarschijnlijk niet worden verstoord. Dus ook week twee van oktober zal veelal droog verlopen op de Eilanden. Ook dan zit de wind voornamelijk in de niet al te milde noordoosthoek.
De droogte is nu echt hardnekkig aan het worden en duurt tenminste nog tot half oktober.

Wanneer de genoemde koudeput toch wat doorzet komende week, zou het iets wisselvalliger kunnen worden en dan vallen vooral de lage dagtemperaturen op. Net als vorig jaar tegen half oktober blijft de middagtemperatuur dan hangen beneden de 10 graden.