Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Burg. v.d. Harst opent uitbreiding van Andries Hobbel te Ooltgensplaat

In een tijd van twee jaar opent de firma Andries Hobbel aan de Ben. Molendijk te Ooltgensplaat zijn tweede zaak. Naast drogisterij en parfumerie verrees door de verbouwing van een oude schuur een winkel in huishoudelijke artikelen, gereedschappen, ijzer­waren en land- en tuinbouwbenodigdheden. Burgemeester W. M. van der Harst verrichte woensdagmiddag de officiële handeling. Hij kreeg de sleutel voor de nieuwe zaak aangeboden door de 3-jarige Basje Hobbel, terwijl de 10-jarige Ingrid Hobbel mevrouw Van der Harst een bouquet bloemen aanbood.

Een warenhuis van de Plaet met een geweldig assortiment, noemde de burgemeester de zaak van de Firma Hobbel. Van aspirine tot een grasmaaier is er te krijgen (als je maar betaalt). Een geweldige ontwikkeling heeft er in de loop der jaren plaats gevonden. De burgemeester gaf een opsomming: van een houthandel van Makenzie werd het een schildersbedrijf van vader Hobbel, deze zaak is weer overgenomen door zoon Andries, is gegroeid van 30 naar 50 tot 100 m2 nuttige verkoopruimte. Twee jaar geleden werd het pand hiernaast geopend en men weet nog maar nauwelijks waar alles staat of de volgende uitbreiding en opening wordt gerealiseerd.

"Kan dat allemaal zo maar doorgaan?" is een vraag die dhr. Van der Harst de laatste tijd heeft horen stellen. Is dit niet te veel hooi op de vork, vooral nu we lezen over daling van koersen en in Nederland al wordt gesproken over een crisissfeer en wij de rekening krijgen gepresenteerd van de welvaart, die mogelijk een boze welvaartsillusie dreigt te worden.

Allen kennen we het boek van Clinge Doorenbos over Piggelmee en het tovervisje, aldus de burgemeester. Deze man verkeerde in een armelijke situatie, hij woonde met zijn vrouw in een Keulse pot en wilde zijn welvaart verbeteren. Hij vroeg van alles aan de vis en het antwoord was: "Ga naar huis, want het staat er al". Maar telkens ging Piggelmee naar zee om te vragen om grotere en mooiere dingen.

Wij in Nederland hebben dit ook gedaan, wij hadden ook een tovervisje. Maar uiteindelijk kwam Piggelmee en zijn vrouw weer in de Keulse pot terecht. Midden in dit Nederland zit Andries Hobbel, met vrouw en gezin, Hij kocht een schuur (anders een bron van stank­verspreiding door het mesten van runderen) en deze schuur is nu veranderd in een prachtwinkel. Daarbij komt nog dat Ries en Lied Groenendijk besloten hun zaak te sluiten en de heer Hobbel nam dit bedrijf over. Terloops richtte de heer Van der Harst zich tot het echtpaar Groenendijk, die hij dankte namens de gemeenschap en voorts met waardering, genoegen en respect terug denkt aan hun arbeid voor de mensen van de Plaat verricht.

Terugkerend tot zijn beginpunt was de burgemeester van mening, dat er ondanks alle geruchten etc. toch wel toekomst was voor de heer Hobbel en de gehele middenstand. Vorig jaar is er namelijk door de middenstand in Nederland voor een bedrag van 47,3 miljard gulden omgezet, een respectabel cijfer. Verder noemde spreker voor het welslagen de volgende feiten: nooit lui zijn en niet ziek wezen, niet blaffen maar wel doorbijten en dan ben ik helemaal niet bevreesd dat het niet goed zal gaan. De vakmensen hebben er weer iets moois van gemaakt en de spreker hoopte dat deze aanwinst van veel betekenis mag worden voor de dorpsgemeenschap.

De heer Hobbel dankte de burgemeester voor zijn medewerking en overhandigde hem een temperatuurmeter voor binnen en een regenmeter voor buiten. Mevrouw Van der Harst kreeg een theeglas met verzilverde voet aangeboden. Vervolgens dankte de heer Hobbel de familie Groenendijk voor de prettige samenwerking, aannemer W. A. v.d. Welle voor de uitvoering, de Technische dienst en boekhouder G. Duim voor hun aandeel bij dit werk.