Met raad en daad

Kahlil Gibran

Jaren geleden kreeg ik een boekje cadeau geschreven door Kahlil Gibran. Ik vind dit een bijzonder mens, daarom wil ik graag wat meer van hem weten.

Antwoord: Khalil Gibran (1883-1931) was een Libanees-Amerikaanse schrijver, dichter, filosoof en artiest. Hij werd geboren in Bsharri, Libanon in 1883 en stierf op 10 april 1931 in New York. In 1885 emigreerde hij met zijn ouders naar Boston in de USA. Daarna studeerde hij Arabische literatuur in Beiroet (Libanon). In 1904 hield Gibran zijn eerste kunstexpositie in Boston. Van 1908 tot 1910 studeerde hij kunst bij August Rodin. Hij vestigde zich uiteindelijk in New York in 1912, waar hij zich helemaal wijdde aan het schrijven en schilderen. Zijn vroege werken waren in het Arabisch geschreven maar vanaf 1918 publiceerde hij het meest in het Engels. Veel Arabisch sprekenden die bekend zijn met zijn werk beschouwen hem als het genie van zijn tijd, maar zijn faam en invloed verspreidde zich ver buiten het Nabije Oosten. Zijn tekeningen en schilderijen werden in de grootste hoofdsteden van de wereld tentoongesteld. In 1920 stichtte hij een vereniging voor Arabische schrijvers. De Profeet is wel zijn meest bekende boek, het bestaat uit 26 poëtische essays en is vertaald in meer dan 20 talen. Korte inhoud van dit boek: de Profeet, die 12 jaar lang in een vreemde stad had gewoond, staat op het punt aan boord van een schip te gaan dat hem naar huis zal brengen. Hij wordt echter tegengehouden door een groep mensen die hij dan de mysteriën van het leven leert. Velen vinden in dit boek en in zijn andere werken een uitdrukking van de diepste impulsen van het hart en de geest van de mens. Enkele andere boeken van hem: On the threshold, 1907; Daily bread, 1910; Jesus, the son of man, 1928; The earth gods, 1931; Garden of the prophet, 1933 en The death of the prophet, 1933.

Oude bijbelbehandeling

Wat moet ik met een oude bijbel doen? De één zegt bij de zending, de ander zegt begraven, niemand weet hier een antwoord op te geven.

Antwoord: De gereformeerde zede was dat een versleten en stuk gelezen bijbel werd begraven en wel op een stil plekje, waar niet gauw opnieuw gespit zou worden. Ook al hecht men wat het Woord Gods betreft niet aan papier en drukinkt, men wilde toch met eerbied handelen. Trouwens ook bij de Joden ziet men iets dergelijks. Niet meer bruikbare Tora-rollen (het Oude Testament geschreven op een rol) moet ceremonieel op een Joodse begraafplaats begraven worden. Wij kunnen ons voorstellen dat u er moeite mee hebt om een heilig boek als de bijbel bij het oud papier te deponeren. Misschien kunt u iemand er een plezier mee doen? Of u bewaart hem zelf, temeer omdat het uw trouwbijbel is.

Omruilen of geld terug

Onlangs kocht ik een rok. Deze mocht ik binnen zeven dagen omruilen. De rok beviel me achteraf niet, daarom bracht ik hem terug, maar ik kreeg mijn geld niet terug, maar een tegoedbon. Moest de winkelier niet terugbetalen binnen zeven dagen?

Antwoord: Dat hangt er maar van af wat er bij de koop is afgesproken! Uit uw brief maken wij op dat afgesproken is dat u de rok binnen zeven dagen na de aankoop mocht omruilen, de bedoeling was dan dat u een rok kon uitzoeken die u beter zou bevallen. Deze was er op dat moment blijkbaar niet, zodat u een tegoedbon kreeg, om het later nog eens te proberen. De winkelier hoefde u niet terug te betalen, dit zou anders zijn als bij de koop zou zijn afgesproken: 'niet goed, geld terug'.

Rietsuiker in de jam

Al jaren kook ik jam van geleisuiker en vruchten. Dit jaar zou ik rietsuiker willen gebruiken, kan dat en hoe?

Antwoord: Het maakt niet uit of u geleisuiker of rietsuiker gebruikt, ook bij de bereiding niet. Rietsuiker is echter gezonder, dus uit dat oogpunt is het ook beter om deze suiker te gebruiken.