Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Maatschappelijk belang groter geacht dan financieel verlies

GOEREE-OVERFLAKKEE - De grondexploitatie, de Nota van zienswijzen en het bestemmingsplan Gemeentewerf Middelharnis waren donderdagavond geagendeerd in de oordeelvormende fase in de gemeenteraad. De Gemeentewerf is op genoemde locatie al lange tijd niet meer in gebruik. Het onderwerp kan niet los worden gezien van de ontwikkeling van De Parel van de Delta. Het document dat eerder deze raadsvergadering al was besproken. De gemeente wenst de locatie van de voormalige gemeentewerf aan de Vissersdijk in Middelharnis te ontwikkelen tot woningbouwlocatie. De grondexploitatie van genoemd gebied sluit met een negatieve eindwaarde van 737.029 euro.

Door Jaap Ruizeveld

Gangbaar zou zijn bij actieve grondpolitiek alleen een grondexploitatie te openen indien sprake is van een financieel haalbare ontwikkeling. Bij een negatieve eindwaarde dient overwogen te worden of deze ontwikkeling van dermate groot maatschappelijk belang is dat deze toch plaats moet vinden. Bij het begin van de gesprekken met een derde partij (exploitant) is een koppeling gemaakt tussen de Gemeentewerf en Parel van de Delta.

Oppepper

Op dat moment werd nog gedacht aan een positieve ontwikkeling. Uiteindelijk is de conclusie dat de gemeente op beide plannen financieel gezien een veer moet laten. Hier staat tegenover dat met de herontwikkeling van beide locaties de ruimtelijke kwaliteit, de beleving van het havengebied en het toeristisch-recreatief product Haven Middelharnis een aanzienlijke oppepper krijgt. De ontwikkeling van de locatie Gemeentewerf wordt als maatschappelijk gewenst beschouwd. In het raadsvoorstel werpt het college een vraag op, die zij gelijk zelf beantwoordt. Zou de grondexploitatie Gemeentewerf, bij verkoop aan een andere partij of op een later moment, überhaupt een sluitende eindwaarde hebben? Nee, luidt het antwoord. In de ingediende zienswijzen is gepleit voor een andere vorm van verkaveling. De beperkte mogelijkheden voor de ontsluiting en de aanwezigheid van een persriolering in het gebied zijn daarvoor echter hinderpalen.

Koppeling

De raadsfracties schaarden zich vrij snel achter het collegevoorstel. Wel met opmerkingen en nog enkele vragen. Pipping (ChristenUnie) vroeg portefeuillehouder Trouwborst of er risico's te verwachten waren bij eventuele bodemvervuiling. Herweijer (SGP) benoemde de relatie van de gemeentewerf en de ontwikkeling Parel van de Delta. Het kost aardig wat geld, maar binnen redelijke termijn zijn er geen alternatieven en het gaat hier om een kwaliteitsimpuls. Dat laatste onderstreepte ook Eijkenduijn (PvdA). Hij wilde aanvullend weten of er al stappen zijn gezet om ook de aanpak van het Spuikwartier ter hand te nemen. Dat bleek (met 2 partijen) het geval. Heintjes (VKGO) kon met het voorstel leven. Hij wees naar de koppeling tussen beide projecten en vroeg nadere formatie of aangetoond was dat de gemeente bij realisering zou moeten bijdragen. Trouwborst sprak van een langdurig en ook lastig traject. Over de risico's zei hij dat de gemeente denkt met de ramingen een redelijk veilige koers te varen. In de vergadering van 13 oktober valt het definitieve raadsbesluit.