Het te realiseren appartementencomplex. (Illustratie Estate Invest)
Het te realiseren appartementencomplex. (Illustratie Estate Invest) Foto: Martijn de Bonte

Project Parel van de Delta krijgt handen op elkaar in gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de oordeelvormende fase besprak de gemeenteraad donderdagavond het gewijzigde Bestemmingsplan Parel van de Delta met de Nota van zienswijzen beeldkwaliteitsplan. Het college stelt voor in te stemmen met dit voorstel en een krediet van 243.000 euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het openbaar gebied alsmede 45.000 euro voor het kopen van openbaar gebied en vergoeding van de plankosten. Donderdag 13 oktober neemt de raad het definitieve besluit. Dan is, zo verzekerde wethouder Markwat, ook de anterieure overeenkomst met initiatiefnemer Estate Invest gesloten en behoeft er geen exploitatieplan te worden vastgesteld. Er worden/zijn afspraken gemaakt over het verhalen van kosten

Door Jaap Ruizeveld

In de reeks argumenten die pleiten voor ontwikkeling van het gebied stelt het college o.a. dat de Parel van de Delta al jarenlang een verpauperde locatie is op een prominente plek aan de haven van Middelharnis. Het opknappen van deze locatie verbetert het aanzicht van de haven aanzienlijk en kan als vliegwiel dienen voor een verdere ontwikkeling van het historische havengebied. Omdat de gewenste invulling van het gebied aan het Vingerling 53 in Middelharnis niet past in het geldende bestemmingsplan, is er een procedure gestart om het plan mogelijk te maken. Op het ontwerp zijn 5 reacties ingediend. Deze zijn opgenomen en van antwoord voorzien in de Nota van zienswijzen.

Onderzoek

In de zienswijzen wordt aangeduid dat de bouwmassa niet zou passen binnen het beschermd dorpsgezicht. Hiernaar is door een onafhankelijk bureau (Vestigia) met expertise op het gebied van cultuurhistorie een onderzoek uitgevoerd. Dit leidde tot de conclusie dat een afwijkende bouwmassa het beschermd dorpsgezicht niet hoeft aan te tasten. Bovendien wordt gemeld dat kop- of hoekaccenten vaker voorkomen in havenplaatsen in de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Op een andere zienswijze geeft het college aan dat te gedetailleerde regels over beeldkwaliteit niet wenselijk zijn. Voor het detail kleurgebruik stelt het dagelijks bestuur dat de monumentencommissie zal oordelen of het kleurgebruik passend is in de omgeving. Hiermee is de beeldkwaliteit voldoende geborgd. Het raadsvoorstel is voor wat de strategische kernmerken betreft getoetst aan de Eilandvisie. Het beoogt het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit van het historische centrum van Middelharnis. Na vaststelling wordt het plan zes weken ter inzage gelegd voor beroepsmogelijkheid bij de Raad van State.

Argumenten

De raadsfracties konden zich wel vinden in de argumentaties bij dit document. Eindelijk komt het eind van een slepende aanloopperiode in zicht. Men vond de plannen aanvaardbaar. Herweijer (SGP) is blij dat de locatie nu wordt opgeknapt. Er zijn door betrokkenen uiterste inspanningen verricht om er met elkaar uit te komen. Toch plaatste hij wel een kanttekening bij het volume van het te realiseren complex. Van der Meer (VVD) stipte de lange voorbereidingstijd aan nadat de oude panden in 2014 al waren gesloopt. De fractie is overigens enthousiast over het project. Pijl (CDA) noemde het een goed bouwplan. Eijkenduijn (PvdA) stelde dat met de nieuwe bestemming de lege plek goed wordt ingevuld en de havenkade een impuls krijgt. Tuk (CU) vroeg aandacht voor een streekeigen architectuur die moet passen bij de bestaande bebouwing. Het is duidelijk dat je soms compromissen moet sluiten om projecten realiseerbaar te krijgen. Heintjes (VKGO) had een wat afwijkende benadering. Het heeft allemaal wel lang geduurd. Het is goed dat verpaupering wordt weggewerkt. Hij maakte zich overigens grote zorgen over het volume van de bouw, wees op cultuurhistorische waarden en over de inzet van subsidiegelden. Evenals Eijkenduijn vroeg hij aandacht om ook in andere dorpskernen activiteiten te ontplooien. Wethouder Markwat gaf aan dat IRP-gelden bij de provincie zijn vastgelegd. Het gaat hier om een markant beeldbepalend pand dat goed past in de omgeving en dat als trekker kan fungeren voor andere ontwikkelingen, zei hij.