Afbeelding
Foto:

Duizendpoten in de polder

"Koeien hier hebben echt de ruimte." Een vriend uit de stad is onder de indruk van zijn eerste ontmoeting met het eiland. "Zo horen koeien volgens mij te leven, niet in een donkere stal, maar gewoon in het groene gras. Die beesten hebben hier een heerlijk leven."

Het is momenteel een lastige tijd voor melkveebedrijven. De melkprijs is laag en daardoor rollen er minder euro's naar melkveehouders. Volgens vakblad 'De Boerderij' zijn er veel bedrijven die moeite hebben om de rekeningen te betalen. Vorig jaar waren er in Nederland 17.000 melkveebedrijven. De verwachting is dat er in 2020 nog tussen de 12.500 en 15.000 professionele bedrijven over zijn. Het zijn dus lastige tijden voor de melkveesector. Als je jezelf verdiept in de actualiteit blijkt het een stuk ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt. Je komt bijzondere begrippen tegen zoals fosfaatpuzzelen, melkverminderingspremie en spotmelkprijzen.

Toen ik als tiener nadacht over wat ik later wilde worden zei iemand tegen mij: "Je kunt altijd nog boer worden". Met terugwerkende kracht denk ik dat hij er weinig van heeft begrepen. De boer van nu is een duizendpoot. Hij moet met machines overweg kunnen, zijn weg vinden in een doolhof van regels en subsidies, verstand hebben van koeien en bovenal hard werken. Het boerenbestaan vind ik prachtig, maar het is een minder romantisch bestaan als dat een programma als 'Boer zoekt vrouw' laat zien.

Ik hoop ondanks alle perikelen in de sector, dat er nog eeuwenlang koeien lopen in de weilanden op Goeree-Overflakkee. Zo'n koppel melkkoeien onder de weidse hemel blijft een schitterend gezicht.