Kees van Overveld aan het woord. Foto: Hans Villerius
Kees van Overveld aan het woord. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

"Zorg in de klas altijd voor die glimlach op je gezicht!"

Vervolg van voorpagina:

Kees van Overveld (1963) is gedragsdeskundige. In de loop der jaren heeft hij een brede expertise opgebouwd over onderwerpen als pedagogisch klimaat, sociaal-emotioneel leren, pesten, gedragsproblemen en -stoornissen, agressie en geweld. De laatste jaren legt hij zich vooral toe op preventie van probleemgedrag in scholen. Zijn werk verricht hij sinds 2013 vanuit zijn eigen bureau 'Kees van Overveld, maatwerk in gedrag en sociaal-emotioneel leren'.

Regie kwijt

Tijdens zijn lezing voor de 250 medewerkers van de protestants christelijke basisscholen op het eiland merkte de spreker op dat het meeste probleemgedrag in de groepen 4 en 7 voorkomt. Tijdens observaties in probleemklassen, door heel het land, ziet hij vooral leerkrachten die de regie over hun klas kwijt zijn. Leerlingen hebben dit overgenomen. Na een observatieronde houdt hij de leerkracht dan ook graag de spiegel voor: hoe reageer jíj op probleemgedrag, wat is het wérkelijke effect daarvan op de leerling(en) en hoe zou het anders kunnen? Veel manieren van reageren door leerkrachten op ongewenst gedrag van leerlingen werken juist averechts, gaf Van Overveld aan. Op levendige en heel herkenbare wijze, en doorspekt met een dosis humor, etaleerde hij veel voorkomend optreden en liet hij veel gehoorde uitingen van ongenoegen van leerkracht richting leerling horen. Meteen de spiegel voorhoudend wát daar feitelijk mee bereikt wordt. Op dezelfde manier demonstreerde hij ook met welke wijze van aanpak de beoogde gedragsverandering waarschijnlijk wél bereikt was geweest. Vele tips en handreikingen werden zo gedaan op het gebied van corrigerend optreden en aandacht hebben voor de leerling. Klassenmanagement is cruciaal, zo concludeerde Van Overveld, én: "Zorg in de klas altijd voor die glimlach op je gezicht! Als díe er niet is, gaat 't níet goed..."

Ontwikkelen

Verder gaven deze dag Martijn en Annemarie van Driel een blik over 's lands grenzen heen naar de onderwijssituatie in het Indonesische Papua, waar het echtpaar ruim tien jaar werkzaam is voor stichting Help Onderwijs Papua. En op uiterst creatieve en originele wijze verbond liedjesschrijver, poëet en columnist Timzingt de diverse programmaonderdelen van de dag aan elkaar, waarbij hij dichtend en zingend, maar ook zeer treffend, het gehoorde samenvatte, prikkelende boodschappen verpakte en de identiteit van de scholen naar voren liet komen. Daarnaast waren er leerzame en praktische workshops waarbij het thema van de dag centraal stond. En natuurlijk was er veel ruimte voor ontmoeting, één van de belangrijkste doelstellingen van de conferentie.
De organisatie vanuit scholengroep Kindwijs kijkt terug op een geslaagde dag waarin leerkrachten zich in eigenheid en wijsheid ontwikkelden. De zestien deelnemende christelijke basisscholen zetten zich in om de opgedane kennis over de kracht van gedrag waar te gaan maken in de klas.