Zelfs begin oktober nog kans op 23 graden

Vorige week vertelde ik dat september 2016 wel eens geschiedenis zou kunnen gaan schrijven op thermisch gebied. Overdag zitten de maxima gemiddeld op het niveau van juli en augustus. De kans neemt toe dat we de allerwarmste negende maand uit de weerhistorie meemaken.

De voorsprong in temperatuur ten opzichte van normaal bedraagt zo'n slordige 4 graden momenteel. Met de huidige vooruitzichten zou een absoluut temperatuurrecord dus in de lijn der verwachting liggen. Het laatst was september zo warm in 2006 (na de warmste zomermaand ooit, juli 2006). Inmiddels is het een week later en komt het septemberrecord nog dichterbij. Het allerlaatste nieuws is dat september inderdaad recordwarm is verlopen op Flakkee.

De droogte begint nu ook extra op te vallen en in bepaalde delen van het land is wel erg weinig water gevallen de laatste weken. Op de Eilanden valt dat nog wel enigszins mee.

Te zien was dit ook aan de pluimverwachtingen waarbij de aanvankelijk berekende regensommen voor Nederland even later werden geschrapt. Het blijkt gewoon dat hogedrukgebieden boven Europa aan het langste eind trokken vooralsnog.

De volgende dagen verlopen juist wat minder droog en warm waarbij de temperaturen nog iets boven de norm blijven voor richting begin oktober. De 18 graden kan nog vrij gemakkelijk worden behaald. Op donderdag en ook rond zaterdag krijgen we te maken met een verzameling regenfronten nabij Engeland die ons niet helemaal ongemoeid laat. Er zijn enkele perioden met regen te verwachten. Vooral de wind uit zuidwest trekt al flink aan op vrijdag en wordt matig tot vrij krachtig. Het weekendweer zal derhalve niet heel plezant worden met die wolken en wat regen zo nu en dan in Zuidwest-Nederland. Daarna volgt wederom een herstel waarbij we uiteindelijk weer toe zullen werken naar een klassiek warme start van oktober. Maxima tot 23 graden regionaal zijn dan weer eens denkbaar. Een overgang naar echt wisselvallig herfstweer is nog niet te zien voorlopig. Daarvoor moeten de depressies met hun frontale aanhang dieper het Europese vasteland opkomen. In oktober zal het wel eens een keer stevig gaan regenen. Zelden zie je dat een bepaald weerpatroon langer dan en week of zes aanhoudt. In 1959 volgde na een zeer warme en droge zomer een zelfde soort najaar.