Afbeelding
Foto:

Maak die keuze...

"Gratis af te halen: complete set organen." Goed, zo staat het er niet letterlijk, maar vanaf december 2014 loop ik al met zo'n pasje in m'n portemonnee.

Keuze 1, alles mag er uit. Ik heb zojuist even ingelogd om te kijken of het nog klopte en ik werd direct gevraagd of ik wilde bevestigen of mijn oogweefsel ook gebruikt mag worden. Ja hoor, zet dat ook maar op de lijst. Ik was er toch niks mee van plan en het is vreselijk jammer om al dat goeie spul onder de grond te duwen. Zeker als je bedenkt dat er jaarlijks bijna 150 mensen overlijden omdat ze niet op tijd aan een nieuw orgaan kunnen komen. Dus alsjeblieft, haal het er uit en red er een leven mee. Ik hoor dus bij die 24% van de Nederlanders die er bewust voor hebben gekozen om donor te worden. Maar goed nieuws, nu wordt iedereen donor als ze zelf geen keuze maken.

Goed nieuws? Ja, want 61% van de Nederlanders gaf in een onderzoek aan bereid te zijn organen af te staan, terwijl maar 24% geregistreerd staat. Met als resultaat dat we heel veel organen mislopen omdat mensen de stap niet willen (of vergeten) te zetten om zich te registeren. Daar zit je dan nutteloos te zijn met je positieve instelling. Ik zou dan ook even willen benadrukken dat het al die tijd niet meer dan vijf minuten had hoeven kosten. Maar dat geeft niet, want nu gaat het automatisch. En ja, dat gaat wel een beetje tegen artikel 11 van de Grondwet in, en ja, het is heel lastig om de bevolking te informeren, en ja, het is nog lastiger om te bepalen wanneer de bevolking voldoende geïnformeerd is, maar daar vinden we heus wel weer oplossingen voor.

Laten we ons vooral richten op wat belangrijk is: maak die keuze. En alsjeblieft niet omdat de regering het voor je bepaalt, maar omdat je er zelf achter staat.