Diepe emoties

Het heengaan van Shimon Peres heeft wereldwijd diepe indruk gemaakt. Deze voormalige premier en president van Israël is overleden op de hoge leeftijd van 93 jaar. Peres was er al vanaf 1948, toen de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Hij was lid van de Arbeidspartij, waarvoor hij in 1959 in 't parlement plaatsnam. Hij was vaak staatssecretaris en ook minister.

President

Van 1984 tot 1986 en van 1995 tot 1996 was hij minister-president van Israël. Zelfs was hij van 2007 tot 2014 ook president. In 1994 kreeg hij samen met premier Rabin en de Palestijnse leider Arafat de Nobelprijs voor de vrede met de Palestijnen. Onze premier Rutte noemde hem 'met wijsheid en toewijding' en zijn voorganger Wim Kok sprak van 'een baken van hoop en optimisme'.

Veel verdriet

De Amerikaanse president Obama sprak van 'een strijder voor Israël en ook het Midden Oosten'. Hij heeft in Berlijn een bezoek gebracht aan Duitsland. En de voorzitter Ruben Vis, van het Nederlands-Israëlitisch-Kerkgenootschap, heeft gezegd: "Israël verliest een brok levende geschiedenis van het Joodse volk. Peres is een van zijn grootste zonen."

Ds. W. Chr. Hovius