Met raad en daad

Gevaarlijk gas

Is koolmonoxide te ruiken of krijgt men er een vieze smaak van in de mond?

Antwoord: Het verraderlijke van koolmonoxide is dat je het niet kunt zien of ruiken en het de luchtwegen niet irriteert. Hierdoor kan het de rode bloedlichaampjes ongemerkt aantasten. De CO bindt zich met de hemoglobine (Hb) en de rode bloedlichaampjes kunnen dan geen zuurstof meer naar onze weefsels overbrengen. Men voelt dan eerst hoofdpijn, ziet niet zo best meer, wordt misselijk, gaat braken en/of hijgen, of raakt al eerder bewusteloos. Het beste meetinstrumentje is dus ons hoofd. Bovendien moeten we ons verstand gebruiken en nooit de afvoer afsluiten, als zich nog gassen in de brandstof (kunnen) vormen. Een hoop gloeiende kolen heeft een hoge warmtegraad en ze houdt die ook terdege vast. Daarom is een kolenkachel veel gevaarlijker, althans in dit opzicht, dan een andere warmtebron. Het vegen van schoorstenen is ten minste één maal per jaar verplicht, mede ter voorkoming van schoorsteenbrand, stookt u dagelijks hout, dan is twee maal per jaar aan te bevelen.

Waarvoor hondenbelasting?

Sinds enige tijd ben ik de trotse en blijde bezitter van een hond. Ik ben gezagsgetrouw, dus heb ik aangifte daarvan gedaan bij de gemeente. Nu vraag ik me af waarvoor ik nu eigenlijk die hondenbelasting moet betalen. Zijn de kosten om een hond te verwerven dan ook aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, zijn de poepzakjes ook aftrekbaar?

Antwoord: Gemeenten hebben nu eenmaal veel geld nodig, daarbij de gedachte dat (niet goed opgevoede) honden de straat vervuilen... en de hondenbelasting was uitgevonden. Of u het nu leuk vindt of niet, die hondenbelasting zult u moeten betalen. Blijft de aloude vraag waarom geen belasting over het houden van katten of paarden? Over de besteding van de opbrengst kunnen we kort zijn: deze verdwijnt in de algemene middelen en wordt o.a. gebruikt, zoals de voorlichtster van een gemeente het uitdrukte: 'ook om onze gemeente leuk en leefbaar te houden'. De kosten die u maakt om een hond te verwerven zijn alleen fiscaal aftrekbaar als u de hond als waakhond voor uw bedrijf zou gaan gebruiken. De kosten van poepzakjes e.d. zijn nooit aftrekbaar. Desondanks veel plezier met uw viervoeter!

Watervlekken op marmer

Op onze wastafelcombinatie zit een marmeren rand. Door het spatten van het water komen op dit marmer doffe plekken. Hoe kan ik dit marmer nu het beste behandelen?

Antwoord: Marmer is in feite koolzure kalk en als dat niet kristallijn of gepolijst is, wordt het op den duur aangetast door het koolzuur en de verontreinigingen uit het water en de zeep. Chemicaliën tasten de poreuze steen aan. Maak een sopje met heel weinig afwasmiddel en boen daarmee de rand. Daarna met een schone lap drogen. Pas als het marmer geheel droog is, kunt u het met kleurloze was invetten en die na een half uur over het gehele oppervlak uitwrijven met een schone flanellen doek. Ook kunt de in een doe-het-zelf zaak verkrijgbare marmerpolish toepassen. Wij raden u overigens aan om gemorst water direct weg te vegen

Wanneer miljonair?

Wanneer mag iemand zich miljonair of miljardair noemen, als je een miljoen of een miljard bezit?

Antwoord: Een miljonair of een miljardair is eenvoudig gezegd iemand die meer dan een miljoen of een miljard bezit. Gekeken wordt naar het vermogen, dat is het verschil tussen de bezittingen (waarde van huizen, banktegoeden, effecten, enz.) en de schulden (hypotheken, leningen, enz.). Overigens werd destijds bij de komst van de euro het aantal miljonairs flink gereduceerd!