Openstelling vuurtorenproject van Erfgoedlijn

Vervolg van de voorpagina

Het plan voor de openstelling van de vuurtoren is ingediend als project van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die is bedoeld om het eilandelijke erfgoed te beschermen, benutten en te beleven. In de eerste plaats als dat erfgoed een relatie heeft met het water, dat op Goeree-Overflakkee zo'n belangrijke rol speelt.
De Erfgoedtafel heeft eind augustus met enthousiasme kennisgenomen van het plan de vuurtoren open te stellen. De komende tijd zal duidelijk worden of het plan kans van slagen heeft. Het bestuur van de provincie Zuid-Holland (Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten) nemen het besluit of er al dan niet subsidie beschikbaar komt. Die subsidie is vooral nodig voor het eenmalig aanpassen van de toren, waaronder het aanbrengen van een roestvrijstalen omheining, een camera- en kassasysteem, het realiseren van expositieruimtes en een fietsenstalling en picknicktafels buiten.
Keurt de provincie de subsidieaanvraag goed, dan zou de toren in de loop van 2017 open kunnen gaan voor het publiek. Voor 3 of 4 euro – kinderen betalen minder dan volwassenen – kun je naar boven en genieten van het onvergelijkbare uitzicht, dat tot nog toe voor maar zo weinig mensen was weggelegd. Net zoals dat nu al in Westkapelle en op Texel mogelijk is. Aanvankelijk zal de toren open zijn tijdens de vakanties en op zaterdagen. Maar als het goed loopt, volgt er uitbreiding van de openingstijden. Voor mensen die slecht ter been zijn, is een beklimming van de vuurtoren helaas niet mogelijk. De lift in de toren mag niet worden gebruikt en reikt bovendien lang niet tot de top van de toren.