Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Weergenieten

Met weerman Reinier van den Berg door de seizoenen
2016, uitgeverij Royal Jongbloed 120 blz., € 24,95
ISBN 9789085202882

Weerman Reinier van den Berg neemt in 'Weergenieten' alle facetten van het weer onder de loep. Op de maat van de seizoenen kom je als lezer van alles te weten over wind, wolken, water, zon, maan en sterren. Daarnaast nemen talloze prachtige beelden van de Nederlandse natuur een belangrijke plaats in dit boek in.

Diverse interessante weetjes over het weer passeren de revue. Zoals het ontstaan van de kleuren van het ochtendrood ('hemelse kleuren', aldus de auteur). 'De kleuren bij zonsopkomst worden veroorzaakt doordat het witte licht van de zon in de dampkring wordt verstrooid. Wit licht bestaat uit allerlei verschillende kleuren. Als de zon laag staat en het licht een lange weg aflegt door de dampkring, worden vooral geel, oranje en rood naar de aarde afgebogen.'

Onweer komt vaak voor in september. Zo'n onweersbui gaat soms vooraf aan een weersomslag. 'Van zomerweer naar herfstweer. In ieder geval hebben de onweersbuien een voorkeur voor de namiddag en avond. De buien trekken vaak van zuidoost naar noordoost. Of van west naar oost. In beide gevallen breekt de zon vanuit het westen weer door, omdat het immers al (bijna) overal avond is. De doorbrekende zon beschijnt de wegtrekkende onweersbui. En dus kan er een regenboog verschijnen. (…) De boog van God.'

Tekst en beelden worden in dit koffietafelboek steeds afgewisseld met een korte Bijbeltekst of gedicht.

Verwondering over de schoonheid van de schepping voert steeds de boventoon. Vanuit dit oogpunt is de schrijver een warm pleitbezorger van een duurzame en bewuste levensstijl. Hij vraagt onder meer aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering zoals extreme droogte en overstromingen. Een aantal tips voor een (meer) duurzame levensstijl, zoals bijvoorbeeld het drinken van duurzaam en 'eerlijk' geteelde koffie, komen ook aan bod.

Van den Berg hoopt dat dit boek bij zal dragen aan een (meer) bewuste levensstijl, om zodoende goede rentmeesters te zijn over de schepping.

In Weergenieten' valt veel te genieten, te leren en te verwonderen. Een echte aanrader!

Reinier van den Berg is weerpresentator bij RTL 4, schrijft columns voor de 'Elisabethbode', ging meerdere malen op tornadojacht in Amerika en zet zich in voor duurzaamheid. Natuurfotograaf Teun Veldman werkt onder meer voor de 'Elisabethbode' en diverse natuurorganisaties.