Komende week wisselvalliger

September 2016 zou wel eens geschiedenis kunnen gaan schrijven op thermisch gebied. De kans neemt toe dat we de allerwarmste negende maand uit de weerhistorie meemaken. De voorsprong in temperatuur ten opzichte van normaal bedraagt zo'n slordige 5 graden momenteel. Met de huidige vooruitzichten zou een absoluut temperatuurrecord dus in de lijn der verwachting liggen. Het laatst was september zo warm in 2006 (na de warmste zomermaand ooit, juli 2006).

Vooral ook de hoge temperaturen gedurende de avonden en nachten hebben een flinke bijdrage geleverd aan het warmteoverschot van de afgelopen tijd. Soms was het nog 25 graden om 23.00 uur.

Telkens gaat het goed op de weerkaart. Het zijn vooral de depressies richting IJsland die het doorgaans mooie en warme weer bij ons bewerkstelligen. Aan de zuidoostflank van deze cyclonen wordt doorlopend warme lucht hogerop aangevoerd waardoor zich regelmatig hogedrukgebieden vormen. Die lopen dan vervolgens door via onze omgeving naar het oosten of noordoosten.

Soms evenwel is de depressiedruk wat groter uit het noordwesten, zoals aan het einde van de week. Dan kunnen meest belegen oceaanfronten net schampen en wat regen of een bui geven bij ons.

In grote lijnen houdt dit geschetste luchtdrukpatroon dus min of meer aan tot begin oktober.
De zuidweststroming lijkt zich op vrij noordelijke breedten af te blijven spelen, waardoor hogedrukgebieden dus nog regelmatig kans hebben zich op te houden in de buurt van Nederland.

Als we de huidige temperatuurcurve denkbeeldig doortrekken tot 1 oktober is de verwachting dat september tussen de 4.5 en 5 graden te warm uit zal komen en dus recordwarm zal zijn. Tevens is het ook droog tot zeer droog deze maand. Op diverse plaatsen zien met name de bermen al dor en geel. Komende tijd wordt dus ook nog weinig neerslag verwacht.

Het weekend blijft het rustig weer met ideale middagtemperaturen en zal het overwegend droog zijn. Vanaf maandag is er een grotere kans op regen of buien op de Eilanden.

De dagelijkse middagtemperatuur blijft eerst nog op dreef. Medio komende week wordt het gevoelig frisser. Bovendien komt er meer wind te staan.