Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en lees

Leren bidden…

'Leren bidden, vrijheid in het aangezicht van God', door Matthew Henry. Een uitgave van de Banier onder ISBN nummer 9. 789.462.786.387 en uit het Engels vertaald door M.A. de Korte. Prijs € 19,95. 414 pagina's. De oorspronkelijke titel: A Method for Prayer. Freedom in the Face of God.

Op de cover lezen we het volgende:

Een waar gebed komt uit het hart, dus waarom zouden we een leidraad voor het gebed nodig hebben? De bekende Bijbelcommentator en predikant Matthew Henry laat zien dat christenen baat hebben bij discipline in het gebed en bij het bidden volgens Bijbelse richtlijnen.
Bovengenoemd boek bevat veel voorbeelden van gebeden, zoals morgen- en avondgebeden en een parafrase van het Onze Vader. Verder zijn drie preken van Matthew Henry over het gebed opgenomen.
Een klassieke bron om te leren hoe men moet bidden volgens Bijbelse richtlijnen en om geïnspireerd te worden om met het hart naar Gods wil te bidden, zowel persoonlijk als in het openbaar.

Uit de inleiding van de samensteller Ligon Duncan, Jackson, Mississippi, het volgende:

Het beroemdste werk van Matthew Henry is zijn commentaar op de Bijbel. Dat werk begon hij in november 1704 en liet het bij zijn dood onvoltooid achter. Andere predikanten hebben het afgemaakt, waarbij zij gebruikmaakten van zijn aantekeningen en geschriften. (Henry had het commentaar vanaf Genesis tot en met de Handelingen voltooid).
In maart 1712 voltooide Henry een boek over het bidden, net twee maanden voor hij uit Chester vertrok (waar vijfentwintig jaar had gediend) om predikant te worden van een kerk in London.
Dit boek is een heruitgave van een oud werk en het doel is om christenen van deze tijd te helpen en te bemoedigen bij hun gebeden in het openbaar en in hun privégebeden.

Schriftuurlijk bidden leert ons wat bidden is, zelfs als wij aan het bidden zijn. Het zal er ons bij bepalen hoeveel dingen er zijn waar wij elke dag om moeten bidden. Het zal ons leren hoe uiterst noodzakelijk het gebed is…

Het zou te ver voeren om nog meer uit deze inleiding te citeren, daarom nog een klein gedeelte ter opscherping:

Het gebed zal ons dwingen de plechtige waarschuwingen en kostbare beloften van God te herhalen, die onze zielen eeuwig ten goede zullen komen. En het zal ons afbrengen van een gebed waarin de mens in het middelpunt staat en ons leiden naar een Bijbelse manier van bidden, waarin God centraal staat.

Ten slotte een woord voor degenen die geroepen worden om in de gemeente voor te gaan in het gebed, of die eenvoudig serieuzer en vaardiger willen zijn in hun eigen privégebeden, zorgt een Schriftuurlijke manier van bidden voor structuur, proportie en variatie die als onze gebeden moeten kenmerken.

Dit zeer waardevolle boek is als volgt ingedeeld:

Deel I: Een methode om te bidden

Na een gedeelte Aan de lezers komen de volgende aspecten aan de orde:

Aanspraak tot God en aanbidding van Hem; Belijdenis van zonde en verklaring van berouw; Bidden en smeken om alles wat we nodig hebben; Dankzegging voor Gods weldaden; De voorbede voor anderen; Gebeden bij bijzondere gelegenheden; Hoe wij onze gebeden besluiten; Een parafrase van het Gebed des Heeren; Overige vormen van gebeden.

Deel II bevat drie verhandelingen over het gebed:

Hoe wij elke dag met God moeten beginnen; Hoe wij de dag met God moeten doorbrengen; Hoe wij de dag met God moeten besluiten.

Bijlage: Een uitgebreide schets voor Schriftuurlijk bidden

Wanneer u dit boek ter hand neemt, dan kan het misschien duizelen als het gaat om allerlei voorschriften en methoden, die Henry hanteert, maar het belangrijkste blijft, dat de Geest ons ware wijsheid leert. Daarom eindig ik met een citaat uit Aan de lezers (blz. 18/19):

De Schrift beschrijft het gebed als ons naderen tot God, het opheffen van onze ziel tot Hem en het uitstorten van ons hart voor Hem. Dit is het leven en de ziel van het gebed, maar deze ziel moet in zijn huidige staat ook een lichaam hebben en dat lichaam moet zodanig zijn dat het past bij de ziel en dat het lijkt alsof het ervoor gemaakt is. Er moeten ten minste enige woorden van het verstand in zijn, waarin dit reukwerk als in de rook moet opstijgen. Niet opdat God ons zal kunnen begrijpen, want Hij verstaat van verre onze gedachten, maar opdat wij onszelf des te beter kunnen begrijpen. Een gouden draad van bidden met het hart moet door het web van het hele christelijke leven lopen.

Oprecht en zuiver bidden is altijd het werk van de Heilige Geest, maar Die Geest bedient zich van middelen. De Heere is niet gebonden aan de middelen, wij wel. Bij het lezen van dit boek kan de vraag opkomen: heb ik ooit wel echt gebeden. Ook Henry kwam tot die verzuchting en vraagt in het laatste van het gedeelte aan de lezers het volgende:

En als er ware christenen zijn die er door geholpen worden in hun godvruchtig bidden, dan hoop ik dat zij zullen voldoen aan een verzoek, namelijk dat zij voor mij zullen bidden, dat ik de genade van de Heere mag ontvangen om gevonden te worden onder de getrouwe wachters op de muren van Jeruzalem, die nooit zullen rusten, dag en nacht, maar zich zullen wijden aan het woord en het gebed, opdat ik uiteindelijk mijn loop met vreugde mag beëindigen.