De Ouddorpse vuurtoren. Foto: Hans Villerius
De Ouddorpse vuurtoren. Foto: Hans Villerius Foto: Adri van der Laan

Plan om vuurtoren open te stellen voor het publiek

OUDDORP – Wie boven is geweest, is laaiend enthousiast. Wat een uitzicht! Bij helder weer kijk je met gemak dertig kilometer weg. Je ziet de voordelta met de zonnebadende zeehonden, het duingebied met de reeën, het Haringvliet, de Grevelingen met de aangrenzende eilanden en natuurlijk een groot stuk van Goeree-Overflakkee. Grote kans dat vanaf volgend jaar iedereen van dat uitzicht kan genieten – tenminste iedereen die ruim vijftig meter trappen kan klimmen – want er zijn heel concrete plannen om de vuurtoren van Ouddorp toegankelijk te maken als uitkijkpunt.

Door: Kees van Rixoort

Bert Tuk (Groene Specht Advies) had jaren geleden al de droom om de vuurtoren, een Rijksmonument, toegankelijk te maken voor het publiek. "Ik was boven op de toren geweest en had van het prachtige uitzicht genoten. Ik dacht: dit moet voor meer mensen mogelijk zijn. De vuurtoren is een bijzonder gebouw. Het zou mooi zijn als we dat beleefbaar kunnen maken."
Een bemande vuurtoren toegankelijk maken, dat viel echter niet direct mee. Rijkswaterstaat moest erg aan het idee wennen. In 2013 haalde Bert Tuk zijn plan weer uit de mottenballen. Het resultaat van zijn inspanningen is dat Rijkswaterstaat de openstelling van de vuurtoren omarmt en dat ook de gemeente Goeree-Overflakkee positief is.
Rijkswaterstaat stelt wel voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat de apparatuur afgeschermd wordt van de bezoekers. Een extern bureau heeft een veiligheidsanalyse uitgevoerd. Daaruit komt onder meer naar voren dat de omloop boven op de toren extra beveiligd moet worden door middel van een roestvrijstalen constructie.
Daarnaast zijn er investeringen nodig in bijvoorbeeld een fietsenstalling, een kassa, een camerasysteem en het creëren van expositieruimten op de eerste verdiepingen van de toren. Want exposities moeten een bezoek aan dit eminente uitkijkpunt nog aantrekkelijker maken. Volgens Tuk kan het gaan om exposities van bijvoorbeeld Natuurmonumenten, dat het omliggende gebied beheert, WO2GO, de eilandelijke stichting die veel weet over de Atlantikwall op de Kop van Goeree, en andere organisaties op het gebied van natuurbescherming, cultuurhistorie en erfgoed of de relatie tussen land en water.
Het is de bedoeling dat de Stichting Goereese Gemeenschap het uitkijk- en expositiegedeelte van de vuurtoren gaat beheren. De stichting beheert de kerktoren van Goedereede, een voormalige vuurtoren, al en heeft er dus ervaring mee.

Lees verder op pagina 3