Zuid-Hollandse invulling Wet Natuurbescherming

DEN HAAG - Gedeputeerde Staten hebben vanwege de nieuwe Wet Natuurbescherming het voorstel voor de organisatie van het faunabeheer en de voorwaarden waaronder beschermde dieren bestreden mogen worden vastgesteld. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten het voorstel voor het heffen van leges vastgesteld. Provinciale Staten besluiten op 9 november over de Zuid-Hollandse invulling van de nieuwe wet.

Op 1 januari 2017 treedt de Wet Natuurbescherming in werking. Deze nieuwe wet vervangt de huidige Natuurbeschermingswet, de Flora- en Faunawet en de Boswet. Met deze wet worden verantwoordelijkheden voor de natuur van het Rijk overgedragen aan de provincies. Het Rijk hanteert voor de voorbereiding en invoering van de wet een krappe planning. De provincie Zuid-Holland kiest daarom voor een gefaseerde uitwerking van de provinciale verantwoordelijkheden. In de eerste fase (voor 1 januari 2017) worden alle besluiten genomen die cruciaal zijn om de wet uit te voeren. In 2017 worden de overige Zuid-Hollandse onderdelen van de wet samen met belangenpartijen uitgewerkt. Dan wordt de Beleidsvisie Groen geactualiseerd en wordt uitgewerkt hoe de provincie invulling gaat geven aan de nieuwe provinciale verantwoordelijkheid voor de bescherming van planten en dieren. In de uitwerking wordt samengewerkt met de andere provincies. Vanwege efficiency en omdat natuur zich niet aan grenzen houdt.

Faunabeleid

De nieuwe wet geeft provincies meer bevoegdheid voor de bescherming en het beheer van planten en dieren. De provincie vindt het belangrijk dat zo zorgvuldig mogelijk met dieren wordt omgegaan. Daarom is een escalatieladder opgenomen voor situaties waarin dieren schade veroorzaken: als eerste moeten diervriendelijke methodes worden toegepast om schade of risico's te voorkomen, pas als dat onvoldoende effect heeft wordt aanvullend afschot toegestaan. Overigens reikt de provinciale bevoegdheid niet tot de vijf wildsoorten op de door het Rijk aangewezen jachtlijst.
Ook wil de provincie onderzoek stimuleren naar nieuwe diervriendelijke of efficiƫnte middelen om schade of risico's te voorkomen. Door zoveel mogelijk te gaan werken met vrijstellingen in plaats van ontheffingen verlaagt de provincie de administratieve taken.

Planning

De invoering van de nieuwe wet vraagt om verschillende stappen. Het vaststellen van het faunabeleid is nu een eerste stap.
Het ontwerp voor het provinciale beleid voor de uitvoering van de Wet Natuurbescherming heeft voor de zomer ter visie gelegen. De zienswijzen zijn nu beantwoord. GS stellen nu aan PS voor om de verordeningen vast te stellen. PS besluiten daar op 9 november over. In november stellen GS nog een Beleidsregel vast voor de zaken die onder de bevoegdheid van GS vallen.