Met raad en daad

HR-stoom

Is het waar dat als de oude cv-ketel vervangen wordt door een hr-ketel, er geen gebruik mag worden gemaakt van de bestaande schoorstenen, i.v.m. de grote hoeveelheid stoom?

Antwoord: Het rendement bij een hr-ketel is zo hoog doordat een deel van de warmte die na het afgeven van warmte in de warmtewisselaar nog in de hete verbrandingsgassen aanwezig is, langs een tweede warmtewisselaar wordt gevoerd. Deze extra warmtewisselaar koelt de verbrandingsgassen zodanig af dat het daarin aanwezige waterdamp condenseert. Hierdoor komt extra warmte vrij. Het ontstane condenswater moet afgevoerd worden via de riolering. Daarnaast bevatten de af te voeren rookgassen nog een grote hoeveelheid vocht, vandaar dat niet zonder meer gebruik gemaakt kan worden van een bestaande schoorsteen. Zonder voorzieningen zou er veel vocht in de muur trekken, met alle vervelende gevolgen van dien. Nodig is de plaatsing van een RVS of aluminium buis in de schoorsteen. Afhankelijk van de schoorsteen kan dit vrij prijzig zijn. Goedkoper is natuurlijk om een directe afvoer naar buiten te maken, ongeveer zoals bij een gevelkachel, maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk.

Is pruim te pruimen?

Dat roken slecht is voor de gezondheid weet iedereen. Maar hoe zit het nu met pruimtabak? Ook hier staat een waarschuwing op de pakjes, maar er komt toch geen rook in de longen?

Antwoord: Pruimen is ook niet gezond, maar toch veel en veel minder schadelijk dan roken. Er bestaat een duidelijk aantoonbaar verband tussen roken en longkanker. Tabaksrook bevat koolmonoxide, teer en vaste deeltjes en die komen allemaal in uw luchtwegen, zelfs als u niet bewust inhaleert. Pruimen is onschadelijk indien u het sap maar allemaal uitspuwt. Veel pruimers slikken echter toch een deel van het tabakssap door. Dat is niet zo best voor maag en darmen, want u weet dat de nicotine een zwaar vergif is. Er wordt veel ongedierte mee bestreden. De alkaloïden die in ons bloed worden opgenomen, zijn deels verantwoordelijk voor bepaalde verkrampingen en tremoren in het centrale zenuwstelsel en verhogen de kans op hartafwijkingen en diverse hart- en vaatziekten. Ook wordt het risico van mondkanker vergroot. Als u zorgvuldig waakt dat u geen druppel doorslikt, zal het daarmee wel loslopen. Een roestbruin gebit heeft ook zijn charme. En als u in bed ligt en uw pruimpje vergeet, kan er in elk geval geen brand door ontstaan. Voor andere mensen is het gezonder als u pruimt in plaats van rookt, want dan behoeven zij die riskante rook ervan niet in te ademen!

Arabische hoofddracht

Wat betekenen toch die rood geruite hoofdbedekkingen die Arabieren vaak dragen?

Antwoord: Deze hoofdbedekkingen hebben geen speciale betekenis. Het is in de Arabische landen een gangbare mannendracht, waarbij dan vaak nog een soort ring om de doek wordt gedragen. Behalve een rode ruit komt ook vaak een zwarte ruit voor. Minder vaak komt de combinatie blauw/groen voor.

Nain vloerkleden

Op een veiling kocht ik twee vloerkleden, in de catalogus aangeduid als 'Nain'. Deze naam zegt me niets, kunt u op dit punt wijzer maken?


Antwoord: Nain is een stad in Iran (Perzië). U kunt deze stad vinden ten zuiden van de hoofdstad Teheran. Op de achterkant van de kleden moet zich een etiket bevinden, is dit het geval, dan is de kans groot dat u twee echte Perzen aangekocht heeft.