Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Ontwikkelaar Nieuw Zeeland eiste vergeefs toezegging Goeree-Overflakkee

DEN HAAG/MIDDELHARNIS - Het Waterschap Hollandsche Delta kan eind dit jaar alleen beginnen met het laatste stuk van het zoetwaterkanaal langs het Haringvliet op Goeree-Overflakkee, als de Raad van State daar geen stokje voor steekt.

Door Persbureau Cerberus

Op één klein akkerbouwperceel in Middelharnis na, kan het Waterschap Hollandse Delta haar gang gaan, zo bleek maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Daar vroeg ontwikkelaar Gert Blokland (Menheerse Projecten en BGB) om vernietiging van het bestemmingsplan Zoetwatervoorziening, die de aanleg van het kanaal mogelijk maakt. Blokland is eigenaar van de 10 hectare grote akker en wil dat gebruiken voor de uitbreiding van recreatiepark Nieuw Zeeland. Jaren geleden sloot hij een overeenkomst met de toenmalige gemeente Middelharnis om recreatiewoningen op het perceel te bouwen. Maar tot zijn verbijstering legde de gemeente Goeree-Overflakkee weer een agrarische bestemming op zijn perceel, dat straks bovendien in tweeën wordt gesneden door het zoetwaterkanaal.

Toezegging

Blokland eiste maandag van de gemeente een ondubbelzinnige toezegging dat Goeree-Overflakkee alsnog mee gaat werken aan de uitbreiding van de Nieuw Zeeland. "Als de gemeente die toezegging doet, ben ik bereid het verzet tegen het bestemmingsplan op te geven," aldus Blokland tijdens de zitting. De gemeentewoordvoerder deed evenwel geen enkele toezegging en herhaalde keer op keer dat Blokland eerst maar eens met een concreet plan op het gemeentehuis moet langs komen. Blokland vertrouwt de gemeente niet zo erg en vreest voor niets een kostbaar plan te moeten opstellen.

Droomfonds

Immers, aan de andere zijde van het oude Middelharnisser Havenkanaal wil de gemeente in samenwerking met Natuurmonumenten, WNF en de provincie recreatiewoningen in natuurlijke omgeving bouwen. Voor dat zogenoemde Project Noordrand ontvingen de initiatiefnemers al ruim 13 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij. Blokland vreest dat de gemeente zijn plannen frustreert, omdat ze intussen eigen recreatieplannen heeft. De gemeentewoordvoerder bevestigde dat beeld door op te merken dat er eerst nog maar eens een onderzoek moet komen naar de behoefte van nog meer woningen in Middelharnis. De kans lijkt overigens klein dat de Raad van State het bestemmingsplan in zijn geheel gaat vernietigen. Blokland is ook niet tegen de aanleg van het zoetwaterkanaal. Hij wil het plan als breekijzer voor zijn recreatiewoningenplan gebruiken. Of dat lukt zal binnen zes a twaalf weken uit de uitspraak duidelijk worden.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt de aanleg van een zoetwaterkanaal en nieuwe drinkwaterleiding mogelijk. Het kanaal is nodig na de uitvoering van het Kierbesluit. Met dat besluit worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet en komt er weer getijdenwerking in de afgesloten zeearm. Met de eb en vloed komt er ook meer zout water landinwaarts. Om te voorkomen dat de Flakkeese akkerbouwgebieden verzilten, komt er een zoetwaterkanaal. Ter hoogte van recreatiepark Nieuw Zeeland kruist het zoetwaterkanaal het Havenkanaal.
(Persbureau Cerberus)