Caroline Kuiper:
Caroline Kuiper: "bezeten van boeken". Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Caroline Kuiper Kinderzwerfboek ambassadeur op Goeree-Overflakkee

Kinderzwerfboek is ervan overtuigd dat lezen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Verbeeldingskracht, aandacht, eigen waarneming, het vermogen om hoofdzaken en bijzaken te onderscheiden, geheugen, taal, het hele brein is bij het lezen betrokken. Daarnaast is bekend dat als kinderen thuis boeken lezen ze gemiddeld drie jaar langer doorleren. Niettemin verlaat vijftien procent van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Daarom wil Kinderzwerfboek bereiken dat lezen weer in wordt bij kinderen. En om dat te bevorderen heeft het een formule bedacht waarbij kinderen gratis leuke boeken mee naar huis kunnen nemen, deze lezen en vervolgens ergens achterlaten waar een ander kind het boek op kan pikken, meeneemt naar huis, leest, ook weer ergens achterlaat, zodat het boek letterlijk een zwervende bestaan krijgt, maar wel van kind op kind van hand tot hand gaat.

Door Hans Villerius

Neem me mee…

Vanzelf moet dan wel zichtbaar zijn dat 't om een zwerfboek gaat, want je kunt natuurlijk niet zomaar elk boek dat je ergens aantreft onder je arm nemen of in je tas doen en mee naar huis nemen. Daarom zijn zwerfboeken aan de buitenkant voorzien van een duidelijke sticker waarop is aangegeven dat 't om een zwervend exemplaar gaat dat erom vraagt meegenomen te worden. "Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…", staat erop. En aan de binnenzijde van de kaft staat een code vermeld. Kinderen die met een zwerfboek thuiskomen, kunnen deze code op www.kinderzwerfboek.nl invoeren, zodat altijd bekend kan zijn waar het boek uithangt. Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk boeken laten rondzwerven, liefst meer dan een miljoen, zodat kinderen overal leuke boeken kunnen vinden.

Bezeten van boeken

Alleen, waar komen al die boeken dan vandaan en hoe komen ze in omloop? Daarvoor zijn er, door heel Nederland, de Kinderzwerfboek ambassadeurs die zich hiervoor inzetten. Op Goeree-Overflakkee dus Caroline Kuiper.
"Zelf ben ik pas 'n beetje gaan lezen toen ik zestien was", vertelt de nu vijftigjarige inwoonster van Den Bommel. Tien jaar geleden kwam ze hier wonen met haar man en kinderen, in het vroegere dorpsboerderijtje aan Voorstraat 36. En actief als ze is, en vol ideeën, zette ze zich in voor de Leespunten die bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in beide basisscholen van Den Bommel had. Het vormde voor haar niet alleen het begin van een bibliotheekcarrière, in Zeeland, "maar toen ben ik pas écht gaan lezen en ben ik sindsdien bezéten van boeken", vertelt Caroline.
Ook toen de twee Bommelse Leespunten samengevoegd werden en een nieuw onderkomen kregen in de Bommelstee, stond Caroline er garant voor dat de boekenuitleen daar perfect verliep. Maar toen voor de bibliotheek de gemeentelijke subsidiekraan dichtging, was 't met de Leespunten op het eiland gebeurd. Dus ook in Den Bommel. "Ik heb hier toen contact gezocht met de christelijke basisschool over het opzetten van een schoolbibliotheek. Binnen de school bestonden daar ook al gedachten over en we kwamen overeen dat ik op Het Kompas een schoolbibliotheek zou opzetten." Maar ook voor ouderen in het dorp vond ze 't een gemis dat er geen plek meer was waar ze boeken konden wisselen. Daarom zette ze ook een minibibliotheek op, een klein boekenstalletje – 'Mustreads or Not', noemde ze 't – naast de witte voorgevel van hun woonhuis, onder het lommer van de zware bomen die er staan. Ín het stalletje is een bescheiden collectie boeken te vinden die mensen gratis kunnen lenen of ruilen. Ernaast heeft ze een bistrosetje gezet waar mensen even neer kunnen strijken, hetzij voor een praatje hetzij om even uit te rusten tijdens een rondje door 't dorp.

In behoefte voorzien

En het was door déze activiteit dat Caroline in contact kwam met Kinderzwerfboek. Het concept sprak haar dusdanig aan dat ze daarmee ook aan de slag ging. Zo werd de schoolbibliotheek in Het Kompas tevens Zwerfboekpunt. De zwerfboeken staan er gewoon tussen de collectie eigen boeken en vinden als vanzelf hun weg.
Maar ook bij haar thuis staat inmiddels, naast het minibibliotheekkastje, een kinderzwerfboekenstalletje. "Vrijwel dagelijks worden hier boeken meegenomen of teruggezet" weet Caroline, die in de praktijk ziet dat deze boekenvoorziening zeker in een behoefte voorziet.

Meer boeken welkom

Wekelijks vernieuwt ze de collectie boeken. Dat kan omdat ze thuis nog ladingen boeken heeft liggen die uitstekend geschikt zijn om uitgeleend te worden of om vanuit Den Bommel aan een boekenzwerftocht te beginnen. Toch zou Corine het enorm fijn vinden als ze, maakt niet uit waarvandaan, voor dit doel boeken toegeschoven krijgt. Afgeschreven boeken uit bibliotheken, boeken die mensen kwijt willen maar er nog goed uitzien, leesboeken, plaatjesboeken, het is allemaal welkom. Corine selecteert zelf wel wat bruikbaar is of niet.

Meer stations gewenst

En heel graag zou ze op meerdere plekken op het eiland kinderzwerfboekenstations oprichten, zodat kinderen ook daarvandaan zwerfboeken kunnen halen of neerleggen. Op campings, bij supermarkten, scholen, bedrijven, maatschappelijke organisaties, in wachtkamers van artsen of in ziekenhuizen bijvoorbeeld, zodat ook op Goeree-Overflakkee een continue stroom van gelezen kinderboeken ontstaat. Met dit als doel deelde ze ook op de laatstgehouden Omloop Goeree-Overflakkee niet minder dan driehonderd boeken uit aan kinderen die het toch wel leuk vonden om zo'n zwerfboek in ontvangst te nemen.

Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek richt zich op Nederlandstalige kinderen t/m 12 jaar. De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. Die gaf in 2010, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Nationaal Fonds Kinderhulp, het idee 'Kinderzwerfboek' cadeau. Op 26 mei dat jaar gaf Prinses Laurentien het startsein en begonnen de eerste kinderboeken hun zwerftocht door Nederland. Inmiddels zijn er Kinderzwerfboekstations opgericht in het hele land. Zie ook www.kinderzwerfboek.nl.