Laatste fase op weg naar besluitvorming over samenvoeging, beheer en exploitatie zwembaden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na de presentatie en de eerste vragen vanuit de fracties, in de bijeenkomst van 1 september, stond donderdagavond het onderwerp rond de samenvoeging van het beheer en de exploitatie van de drie zwembaden op het eiland in de oordeelvormende fase op de agenda van de gemeenteraad.

Door Jaap Ruizeveld

Zoals eerder gepubliceerd vraagt het college van b. en w. in het voorstel een besluit te nemen tot een aankoopkrediet van 330.000 euro en de daarmee samenhangende kapitaallasten van 8250 euro structureel op te nemen in de jaarlijkse begroting, vanaf 2017. Ook moet worden ingestemd met de (jaarlijks dalende) structurele frictiekosten. Tevens is instemming nodig om de door de gemeente te ontvangen middelen van bijna 290.000 euro uit de onderhoudsvoorziening van stichting De Gooye te storten in een voorziening genaamd Onderhoud sportcomplex De Gooye.

Dit raadsvoorstel is - zoals ook al eerder is gemeld - het gevolg van een aanpassing van de koers die in 2014 en 2015 is aangehouden om de samenvoeging van het beheer en de exploitatie van de drie zwembaden vorm te geven. Dit op grond van voortschrijdend inzicht, onder meer door het inwinnen van fiscale- en juridische adviezen en als gevolg van het nader uitwerken van de relaties tussen de gemeente en de nieuwe organisatie (stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee). Deze nieuwe eilandelijke organisatie kreeg in juni van dit jaar groen licht. De stichting ontstaat door het wijzigen van de statuten, een naamswijziging en een bestuurswijziging van de stichting Olympia. Aan de stichting worden het beheer en de exploitatie van accommodatie De Gooye door de stichting Sportcomplex De Gooye overgedragen alsmede het beheer en de exploitatie van zwemcomplex 't Zuiderdiep door de gemeente op 1 januari 2017.

Lawine aan vragen

Een lawine aan raadsvragen daalde neer op het bordje van wethouder Trouwborst. Uiteindelijk gingen de fracties toch akkoord dat het agendapunt eind deze maand in de besluitvormede fase wordt afgehandeld. Daaraan vooraf ging dus het politieke spel op de wagen. Een suggestie dat zwembad De Gooye in 2018 zou sluiten noemde de portefeuillehouder onzin. Hij moest uitleg geven over de gevolgde sollicitatieprocedures voor de nieuwe organisatie. Over het zelfbeschikkingsrecht van de stichting voor wat betreft de openingstijden. Incasseerde kritiek over de gevolgde aanvliegroute van dit onderwerp, maar kreeg ook weer bijval over de aangebrachte koerswijziging. Hoe was het gesteld met de onderhoudsprognoses van de gebouwen.

Risico's

Zijn er nog spreekwoordelijke 'lijken' in de kast te verwachten? Hoe kunnen risico's worden beperkt. Men wilde informatie over prestatieafspraken. Over het totale financiële plaatje en of de budgetten die opgevoerd zijn bij frictiekosten wel reëel zijn. Neem de inwoners mee in dit proces was een advies. Is er zorgvuldigheid betracht bij de overgang van de gemeentelijke medewerkers naar de cao Recron. Alles kwam voorbij. Scepsis, nog niet geheel overtuigd, Wij kunnen er mee leven, gaf de PvdA aan. Wij stemmen in, zei de SGP en daar tussen en omheen voegden zich de andere fracties. De hamer valt over 14 dagen. Een antwoord op de vraag van Keuker over het Zuster Gorissen Fonds, destijds in het leven geroepen om het zwemmen in Dirksland in de breedste zin in stand te houden, kwam niet helder op tafel. Dit fonds ondersteunt het schoolzwemmen in de groepen 3 en 4 van de Dirkslandse basisscholen. Wat gaat er met dit fonds gebeuren en wat gebeurt er met het schoolzwemmen?

Aankoop vastgoed

In het raadsvoorstel en de toelichting in de beeldvormende fase van de vergadering donderdagavond, is de gekozen aanpassing van de koers gepresenteerd. Alles afwegende wordt toegewerkt naar een toekomstige relatie tussen de gemeente en de stichting S&R die zal bestaan uit een huur-verhuur enerzijds en een prestatiesubsidie-relatie anderzijds. De gemeente verhuurt de accommodaties in haar eigendom aan de stichting. Deze kan een prestatiesubsidie aanvragen als de begroting niet toereikend is. De aankoop van het vastgoed leidt tot een transparante relatie waarmee het beheer en de exploitatie van de zwembaden – en de bij behorende multifunctionele ruimten – voor de lange tijd wordt gewaarborgd. Deze samenvoeging leidt volgens het college ook tot meer efficiëntie en maakt de vastgestelde structurele kostenbesparing van 200.000 euro per jaar (ten aanzien van de begroting 2013) haalbaar. Om fiscale redenen wordt het eigendom van het zwembad en het bloot eigendom van de grond van sporthal De Gooye door de stichting Sportcomplex De Gooye overgedragen aan de gemeente tegen een aankoopprijs van 330.000 euro.