De gewonnen awards (EilandMarketing).
De gewonnen awards (EilandMarketing). Foto: Adri van der Laan

Centraal thema Eilandmarketing: Meer eiland en minder anoniem

GOEREE-OVERFLAKKEE – De schriftelijke antwoorden van het college van b. en w. op gestelde vragen van de raadsfractie VKGO was donderdagavond gevoegd bij een uitgebreide toelichting van het college op het onderwerp Eilandmarketing. Samengebracht tot een 10 pagina's omvattend document. Geagendeerd op verzoek van de fractie Eiland van Vrijheid in de beeldvormende fase van de raadsvergadering.

Door Jaap Ruizeveld

In de toelichting geven b. en w. nog eens de tekst aan die hierover in het coalitieakkoord is beschreven: " Het versterken van het imago van de lokale (eiland) cultuur, de landbouw en visserij alsmede het promoten van de kust als exportproduct. Daarin moet de aantrekkingskracht voor het bedrijfsleven en het onderwijs worden meegenomen". Eilandmarketing is geen doel op zich. Het draagt bij aan het waarborgen en verbeteren van de economische- en duurzame vitaliteit van Goeree-Overflakkee.

Centraal thema in de marketingstrategie is: 'Meer eiland minder anoniem'. Het accent ligt op strategische kernthema's zoals Energiewinning, energiebesparing en innovatie. Op het eilandgevoel van Goeree-Overflakkee en op de aantrekkelijkheid van het eiland om er te wonen. Dit met grote kwaliteit van leven. Uit een dertiental stakeholders (ondernemers en maatschappelijk middenveld) is na een reeks gesprekken met 100 personen (politiek, ondernemers, inwoners, bezoekers en maatschappelijke instellingen) een stuurgroep Eilandmarketing samengesteld met vertegenwoordigers van Curamare, de VVV, de Veero, de FOGO en Huizenopflakkee.

Groei is nodig

Door stakeholders is in het overleg (genoemd onderdompelweek) aangegeven dat voor het behouden van de economische en duurzame vitaliteit op Goeree-Overflakkee op de lange termijn (2025) een groei nodig is van 5% meer bezoekers, 10.000 nieuwe bewoners en het realiseren van 1500 nieuwe banen. Alle aspecten zijn ingewogen voor het opstellen van een marketingstrategie die aansluit bij de breed gedragen Eilandvisie Goeree-Overflakkee. Hierin zijn de doelstellingen en ambities geformuleerd. De Eilandvisie is door de gemeenteraad vastgesteld. Leefbaarheid en identiteit staan hierin centraal. Vanuit de Toekomstvisie zijn als leidraad strategische kernthema's geformuleerd. Een van die kernthema's is kwaliteit van leven en groei. Er moet de komende tijd nog veel gebeuren. Stimulerend is daarbij dat het eiland dit jaar twee belangrijke prijzen binnenhaalde. De Nationale Citymarketing trofee en de publieksprijs Netwerk citymarketing award.

Cijfers

Op de vragen van VKGO geeft het college een overzicht van het aantal inwoners in de totale gemeente (48.318 op 1 januari 2016) en per woonkern. Sommelsdijk heeft op de teldatum de meeste inwoners 7281, gevolgd door Middelharnis 6979 en Ouddorp 5776. De kleinste kern is Achthuizen (1114) gevolgd door Herkingen met 1218 inwoners en Stad aan 't Haringvliet met 1300. Er is -tot nu toe - dit jaar voor het eiland sprake van een kleine toename van het aantal inwoners. Voor wat de bedrijfsvestigingen scoort het havengebied Stellendam het hoogst (80), gevolgd door Oostplaat 2 met 45 en Korteweg (Stellendam) met 38. Cijfers zijn van 2015. Wat betreft arbeidsplaatsen stond in 2014 de teller voor de gemeente op 16.435. In de gezondheidssector werkten toen 3828 personen. Recente cijfers over het aantal toeristische overnachtingen zijn (na 2012) niet bekend. Nu EilandMarketing is opgezet is het zaak om inhoudelijk en organisatorisch door te groeien en om projecten en processen zo op te zetten dat ze meetbaar zijn, stelde het college.

Schouders er onder

Op dat laatste punt had Van Alphen (EVV) wel wat op te merken. Effecten zijn nu toch ook al te meten. Hij adviseerde om concreet in te zetten op de uitvoering van projecten. Positief afrondend zei hij: De schouders er onder. Heintjes (VKGO) vroeg waarom de cijfers niet met de raad zijn gedeeld. Er dienen meetpunten te zijn die gehanteerd kunnen worden om te bezien of de gemeente op de goede weg zit. Wethouder Van der Vlugt gaf aan dat het niet zo eenvoudig is om de resultaten concreet toe te dichten. Zijn resultaten toe te schrijven aan marketing/naamsbekendheid of ook beïnvloed door economische effecten. Besluitvorming in de volgende vergadering.