Renovatiekademuur oude haven Stellendam in 2017.
Renovatiekademuur oude haven Stellendam in 2017. Foto: Adri van der Laan

Beheerplan Kunstwerken met aanpak grootschalige projecten

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase was er donderdagavond voor de raad een presentatie over het Beheerplan Kunstwerken 2017-2021. Het college stelt voor het beheerplan vast te stellen en aan haar opdracht te geven tot uitvoering van projecten volgens aangegeven consequenties en middelen. Inzicht wordt gegeven wat onder het begrip kustwerk wordt verstaan, welke beheertaken de gemeente heeft en hoeveel geld er nodig is voor onderhoud en beheer. Het college geeft als doelstelling aan dat zij de kunstwerken structureel wil onderhouden binnen veiligheidsnormen en met een passend budget. Het agendapunt kon door naar de oordeelvormende fase op 29 september.

Tekst en foto's Jaap Ruizeveld

Het beheer en onderhoud van kunstwerken (objecten in wegen, wateren of dijken zoals o.a. een brug, sluis, kademuur, glooiing en keerwand) is een aparte discipline met een aparte expertise. Samen met een specialistisch bureau is een gemeentelijk beheerplan opgesteld voor alle kunstwerken. Hiervoor zijn inspecties uitgevoerd. Daarbij is gewerkt met kwaliteitsniveaus opgesteld door het Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur. De niveaus lopen van A+ tot en met D. Kwaliteitsniveau A voor de monumenten onder de gemeentelijke kunstwerken. Voor de havenkom Middelharnis en Goedereede geldt als minimum het niveau B.

Budgetten vastgelegd

Het college stelt in haar voorstel dat 'gasten' met name de kunstwerken met de aanduiding kwaliteitsniveau A en B voor ogen krijgen. De overige kunstwerken zijn minimaal op niveau C gehouden. Dit houdt in dat e.e.a. technisch en functioneel goed is, veilig en dat constructief aan de minimale eisen wordt voldaan. Tot nu toe beschikte de gemeente niet over een inventarisatie van gemeentelijke kunstwerken. Voor de komende 5 jaar zijn de jaarlijkse budgetten gekenmerkt. Een groot deel van de werkzaamheden wordt gefinancierd uit een voorziening. Verder worden bedragen voor investeringen opgenomen in het Investeringsschema.

Planning

Voor de periode 2017 – 2021 wil het college onderstaande plannen opnemen: 2017 (vastgesteld beleid): Oude haven Stellendam. Renovatie van de kademuur, waarvoor 550.000 euro al is opgenomen. De werkvoorbereiding start nog dit najaar. Bijdrage groot baggerwerk Europese Kaderrichtlijn Waterlichamen. In het Investeringsschema is hiervoor al 10 jaar lang 350.000 euro opgenomen. Het Waterschap heeft hierbij het primaat. Verder in 2017: Het aanpassen van de keerwand "De Parel" in Middelharnis (50.000 euro). In 2018 Afmeerpalen / metselwerk Middelharnis 78.000 euro en grootschalig onderhoud keersluis Stad aan 't Haringvliet (50.000 euro).Tevens grootschalig onderhoud brug naar de Markt Goedereede (40.000 euro). Voor 2019 staan op de lijst: Schutsluis Middelharnis, de sluisdeuren met bijkomende werken in Oude-Tonge en Stad aan 't Haringvliet. In 2020: Het opnieuw zetten glooiing zuidoever haven Ouddorp en 2021: Vervangen delen kademuur Spuistraat Middelharnis. Na deze periode worden vanaf 2022 nog een aantal andere grootschalige werken verwacht in Den Bommel en de Galathese haven (beiden oeverconstructie en                 renovatie kademuur, in totaal geraamd 210.000 euro) en Stad aan' t Haringvliet (renovatie kademuur) en Middelharnis (landhoofden Wilhelminabrug), beide laatste projecten elk voor 250.000 euro. De raadsleden Pipping en Kievit toonden enige reserve ten aanzien van de opgevoerde projectbudgetten, terwijl Keuker in het lijstje het Havenkanaal en de Haven van Dirksland graag had gezien.

Grootschalig onderhoud brug naar Markt Goedereede in 2018.