Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Al 't schepsel moet Hem prijzen


Dieren uit de Bijbel
Henk van den Brink; schilderen
Mattheuw Henry; 53 meditaties
R. Hoogerwerf-Holleman; gedichten
2016, Uitg. de Ramshoorn, Goes
136 blz., € 16,95
ISBN 9789461 1150950

Dieren nemen als onderdeel van de schepping een belangrijke plaats in de Bijbel in. Uit hun gedrag vallen vaak wijze lessen te leren. Neem de ijver van de mier, de zorgzaamheid van de hen of de toewijding van de arend die ter bescherming onder haar jongen vliegt.
Henk van den Brink (1979) maakte van een groot aantal dieren die in de Bijbel voorkomen een verzameling fraaie schilderijen. De bundeling van deze schilderijen resulteerde in een samenwerkingsproject tussen de bovengenoemde schilder, dichteres en uitgever en heeft de eerder genoemde titel als eindresultaat.
Het boek is volgens een vaste structuur opgebouwd: bij alle schilderijen volgt een toelichting op het betreffende dier vanuit de Bijbel, gevolgd door een meditatie van Matthew Henry en een gedicht van R. Hoogerwerf-Holleman. Bij de meditaties worden suggesties gegeven voor een te lezen Bijbelgedeelte gevolgd door een aantal gespreksvragen.
Elke week is er aandacht voor een ander dier, de bundel rubriceert hen in alfabetische volgorde. Week 1 start met de arend en week 53 sluit het jaar af met de zwaan en de Zwanenzang van de Schotse predikant en dichter Robert Murray MacCheyne (1813-1843).
Het leerzame boek is, mede door de gespreksvragen van de hand van M.J. Ruissen, ook geschikt als studiemateriaal voor Bijbelkringen. Een posteroverzicht van alle in dit boek gepubliceerde dierenportretten completeert het geheel.