Tropenwarmte wordt gevolgd door koel weekend

De voorbije septemberhoogzomer was uniek in Nederland. Nog nooit werd het zo laat nog zo warm!
Met name op vrijdag en zaterdag neemt de regenkans wat toe en wordt het belangrijk koeler.
Woensdag en donderdag waren formidabele septemberdagen die eigenlijk uniek waren qua warmte.
Maar liefst zo'n drie maanden na de hoogste zonstand waren nog tropische waarden van rond 33 graden haalbaar in het land. Dit betekende dat de luchtaanvoer richting Nederland wel extreem warm moest zijn en dat was ook zo. Vanuit het bloedhete Frankrijk werd vooral ook op hoogte zeldzaam warme lucht meegenomen. Frankrijk overigens noteert de warmste septembermaand ooit. Dat is nu al te zeggen vanwege het enorme temperatuuroverschot tot en met vandaag aldaar. Bij ons zal de eerste helft van september vrijwel zeker de warmste uit de weerkundige geschiedenis worden. Het verschil met 2005, toen het ook uitzonderlijk warm was begin september, zal overigens niet bijster groot zijn. Vooral de avonden en nachten waren zeldzaam warm tot vrijdag.

Op donderdag was er nog overwegend zon op de Eilanden, maar de bewolking nam al wel geleidelijk toe. Bij een matige, ronduit zwoele wind uit een oostzuidoostelijke richting werd het voor de laatste keer hoogzomers warm. Het zeewater voor de westkust is met 21,5 graden bijzonder mild nu.
Vrijdag is er dus meer bewolking en neemt de buienkans ook toe. Dan is het met een graad of 22 al koeler, maar in het weekend naderen enkele regenachtige gebieden en is het ronduit koel bij amper 19 graden. De vraag is of het tot regen van betekenis komt, maar waarschijnlijk is dat niet het geval.
Na een zeer lange stabiele en bovenal warme periode die al duurt vanaf half augustus, zal het even wennen zijn met zo'n jas koeler op het pleit. Zondag valt het wel mee met het weer bij de gratie van een opkomende uitloper van 'n hogedrukgebied. Maandag profiteren we daar ook nog even van.

Of er na het weekend snel herstel volgt, is niet helemaal zeker. Er is nog te veel verschil tussen de twee belangrijkste weermodellen. Het Amerikaanse weermodel laat een wat langere licht wisselvallige periode zien vooralsnog, terwijl het Europese model het niet zo onbestendig laat worden.
Tot en met vandaag heeft september een temperatuuroverschot van ruim 4 graden op de Eilanden.