Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem en Lees

Een herdersjongen die dominee werd

Twee boeken vragen om een bespreking: een kinderboek en een Bijbels dagboek. Het betreft een vertelling over het leven van ds. H. Roelofsen, voor kinderen verteld door Ada Schouten-Verrips. Uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nummer 9. 789.033127.779. Leesniveau AVI 6. Voor kinderen vanaf 11 jaar. De prijs is € 8,90.

Naar aanleiding van het boek 'De schaapherder van Lunteren', door Jac. Overeem, maakte de schrijfster kennis met ds. H. Roelofsen. Later kreeg zij ook de levensschets van deze predikant in handen en zij vond dit zo waardevol, dat ze het mooi vond om deze levensschets om te zetten in een boekje voor kinderen. Het doel van dit boekje beschrijft Ada Schouten-Verrips aan het eind van de inleiding: 'en ik hoop dat het met jou net zo gaat als met mij: je wordt jaloers op de mensen die de Heere Jezus liefhebben. Dan wil je ook niets liever meer dan Hem ook te kennen.'
Het boekje begint met een verhaal over de geboorte van de kleine Driekus. Hier een korte impressie:
Driekus groeit op. Zijn vader krijgt gelijk: erg gezond is het ventje in zijn jeugd niet. Regelmatig moet hij ziek in bed blijven. Hij is vatbaar voor allerlei kwaaltjes en kinderziekten. Moeder Roelofsen heeft veel werk met hem. En vader schudt zijn hoofd af en toe maar eens. Hoe zal dit aflopen? Maar het is niet Driekus, die ze jong moeten missen…
Driekus is vier jaar. Twee jaar na zijn geboorte kreeg hij een zusje en nu is er weer een kindje op komst. Driekus speelt in de woonkeuken. 'Ik Wil naar moeder', zegt hij, al voor de derde keer.
Hendrika, zijn zus van negen, schudt haar hoofd. 'Kan niet! Zal ik je een verhaaltje vertellen?'
… Opeens horen ze babygehuil. Hendrika stopt met vertellen, zomaar in een zin. ' Wat is dat?' vraagt Driekus. 'Het kindje is geboren', zegt Hendrika. 'Mag ik nu naar moeder?' Zijn zus schudt haar hoofd. 'Straks als juffrouw Trui komt,' belooft ze.
… Waarom kijkt die aardige juffrouw Trui zo vreemd? 'Vader moet de dokter gaan waarschuwen!' zeg juffrouw Trui.
… Een dokter kan alles, denkt Driekus. Maar de vierjarige Driekus leert dat een dokter niet alles kan. Die avond heeft hij geen moeder meer…
Elk hoofdstuk eindigt met: wat je moet weten (een korte samenvatting).
In de tijd waarin Driekus Roelofsen klein was, stierven er meer moeders en baby's na de geboorte, dan tegenwoordig. Juffrouw Trui is een vroedvrouw. Tegenwoordig zou ze 'verloskundige' heten. In die tijd deden ook gewone dorpsdokters een bevalling.
Naast de vele boeken die onze kinderen ter beschikking staan, is het ook goed dat zij vanuit de (kleine) kerkgeschiedenis leren hoe de Heere vroeger, maar ook nu nog werkt. Lees zelf hoe de Heere een eenvoudige schaapherder van de hei naar de preekstoel leidt. Vanaf 11 jaar geschikt om zelf te lezen en voor die tijd kunnen ouders dit boekje gebruiken om voor hun jongere kinderen voor te lezen. Aanbevolen.

Dagelijks onderwijs

Dagelijks onderwijs is een dagboek bij de Bijbel met uitleg en de Kanttekening Bijbel. Het is geschreven door predikanten uit de Gereformeerde Gezindte. Het is uitgegeven bij 'De Ramshoorn' Goes. Het ISBN nummer is: 9. 789.461.150.912 en de prijs voor dit keurig uitgevoerd dagboek is € 19,95.

Jong en oud hebben in het dagelijks Bijbellezen goed onderwijs nodig. Hoe kunnen we in het kort deze uitleg krijgen. Een goed hulpmiddel is de Bijbel met Kanttekeningen en de Bijbel met uitleg. Voor me ligt een dagboek dat naast de Bijbel deze bronnen als uitgangspunt heeft. In de meditaties worden beiden gecursiveerd geciteerd. Waar gaan de meditaties over? Over bekende personen of thema's. Ook wordt het kerkelijk jaar aangehouden. De feeststoffen die op andere data vallen, kunt u achterin vinden. Juist de vervolgstof, die door de diverse predikanten gehanteerd wordt nodigt uit tot verder lezen. Dit dagboek is niet aan een bepaald jaar gebonden en is bij herhaling te gebruiken. De auteurs zijn afkomstig uit de gereformeerde gezindte: Gereformeerde Gemeenten, Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en de Christelijk Gereformeerde Kerk.
De volgende predikanten leveren één of meerdere bijdragen: G. Kater, J.W. Verweij, B. Labee, A. van Heteren, P. Molenaar, P.D. den Haan, A.A. Egas, A.C. Uitslag, A.J. Britstra, M.A. Kempeneers, J.A. Weststrate, D.W. Tuinier, D.J. Budding, M. Baan, J. van Rijswijk, M. Mondria, W. Roos, H.H. de Haan, J. Lohuis.
Bij elke dag hoort een Schriftgedeelte met een tekst als uitgangspunt, een psalm om te zingen. Zowel in de meditatie als in de voetnoten wordt verwezen naar de Bijbel met uitleg en de Kanttekeningen.
Dit dagboek is leerzaam voor oud en jong en geeft onderwijs op de levensweg.
Van harte aanbevolen.

Afbeelding