Vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen en gemeente hebben de raamovereenkomst getekend.
Vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen en gemeente hebben de raamovereenkomst getekend. Foto: Adri van der Laan

Plannen voor woningbouw vastgelegd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorig jaar december tekenden de woningbouwverenigingen op ons eiland en de gemeente Goeree-Overflakkee voor de eerste keer sinds de invoering van Woningwet prestatieafspraken. Maandag was het opnieuw zover, maar nu voor het jaar 2017.

Voor Woningcorporaties is de gemeente een belangrijke partner, waarmee zij samen met de Huurderverenigingen de sociale volkshuisvesting op ons eiland gestalte geven. Jaarlijks stellen de woningcorporaties, die samenwerken in de Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee, een zogenaamd 'bod op de woonvisie', anders gezegd: een activiteitenoverzicht op voor het daaropvolgende begrotingsjaar. Deze activiteiten dragen bij aan het realiseren van de Woonvisie van de gemeente. Vandaar dat het gemeentebestuur alle belang heeft bij de uitstekende samenwerking met de vier woningcorporaties. De sociale huisvesting mag gerust een speerpunt van burgemeester en wethouders genoemd worden.

De vier woningcorporaties leverden ook dit jaar stipt op tijd hun overzicht van activiteiten in en nodigden het gemeentebestuur tegelijkertijd uit om nadere prestatieafspraken te maken. Een eerste aanzet ligt er al in de vorm van een raamovereenkomst.

In de prestatieafspraken worden veel zaken geregeld. Enkele voorbeelden: afspraken over nieuw te bouwen woningen. Over welke groepen woningzoekenden er vooral gehuisvest worden, maar ook over de betaalbaarheid van de huurwoningen. En niet te vergeten hoe mensen in staat gesteld moeten worden zolang mogelijk thuis te blijven wonen (woningaanpassingen). Een ander heel belangrijk onderwerp is duurzaamheid. De energiebeperkende maatregelen die woningcorporaties voor hun bezit nemen. Goeree-Overflakkee heeft immers evenals de woningcorporaties grote ambities op dat terrein.

Het gemeentebestuur toonde zich bij monde van wethouder Markwat tevreden over de voornemens van de woningbouwcorporaties en vervolgens ondertekenden alle betrokken partijen de documenten. Er komt nog een vervolg, want op het beleidsterrein van de volkshuisvesting liggen nog grote uitdagingen. Partijen spreken hier binnenkort nog verder over. Met die afspraak werd de bijeenkomst beƫindigd.