Jantine van Barneveld, bestuursvoorzitter Wim Bron en de nieuwe coördinator Marjanne Fleuren.
Jantine van Barneveld, bestuursvoorzitter Wim Bron en de nieuwe coördinator Marjanne Fleuren. Foto: Adri van der Laan

Afscheid Jantine van Barneveld bij Stichting Inloophuis De Boei

OUDDORP - Het was een moeilijke beslissing. Maar voor Jantine van Barneveld, coördinator bij Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee, die zich inzet voor patiënten en ex-patiënten met kanker en hun naaste familieleden, de enig juiste. Zeker, met pijn in het hart. Omdat zij zich in de afgelopen twee-en-een half jaar zo intensief verbonden had gevoeld met deze stichting, met de gastvrouwen en uiteraard in het bijzonder met de patiënten. Met tomeloze energie had zij het ene project na het andere bij het stichtingsbestuur De Boei voorgedragen om tot uitvoering te brengen. Maar het was niet langer te combineren met haar maatschappelijke functie en werk bij Kwadraad. Vandaar dinsdagmiddag op de locatie De Overkant in Ouddorp een afscheid.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Voor het stichtingsbestuur en voorzitter Wim Bron een moeilijk moment. Iemand met zoveel inzet en passie wil je niet graag laten gaan. Anderzijds dankbaarheid en waardering voor hetgeen in de afgelopen periode tot stand is gebracht en begrip dat er in het leven nu eenmaal keuzes gemaakt moeten worden. Zeker als je motivatie is om op elke werkplek je honderd procent actief te willen manifesteren. Het bestuur zocht naar twee opvolgers, die gelet op de financiële positie van De Boei, vanuit de basis van vrijwilliger, de plaats van Jantine zouden kunnen innemen. Met de komst van Marjanne Fleuren uit Middelharnis is vooralsnog de continuïteit gewaarborgd.

Dienstbaar

Samen met de onmisbare ondersteuning van de gastvrouwen en het bestuur neemt zij de moeilijke taak van coördinator op zich. Het bestuur speurt intussen naarstig naar een collega waardoor het takenpakket in de nabije toekomst gedeeld kan worden. Marjanne Fleuren, destijds werkzaam bij een compostbedrijf, had op de advertentie oproep van het bestuur gereageerd omdat zij graag met mensen omgaat. Veel affiniteit heeft met de doelgroep waarvoor De Boei zich inzet en dienstbaar wil zijn aan de deelnemers, de patiënten. De impact van kanker heeft zij in haar naaste familiekring helaas ook meegemaakt. In de afgelopen periode legde zij informatieve contacten met Jantine van Barneveld en met de gastvrouwen. Bezocht enkele bijeenkomsten van De Boei, volgde een cursus en maakte een 'uitstapje' mee. Zij hoopt snel, met ondersteuning, veel ervaring op te doen om haar taak te kunnen invullen.

Functie van De Boei

Aan voorzitter Bron, aan het eind van een middag waarin de deelnemers zich onder andere bezig hielden met haken en breien, de taak om woorden ten afscheid en van welkom uit te spreken. Maar allereerst schetste hij de betekenis van de inloopmiddagen van De Boei. "Waar ondersteuning en ontspanning wordt geboden. Waar gesprekken gevoerd kunnen worden over problemen die gezamenlijk worden gedeeld. Die troost en bemoediging kunnen geven. Dat is belangrijk in een periode waarin de psychosociale zorg in ons land nog te kort schiet in de hulp aan chronisch zieken. Ik hoop dat bewaarheid wordt hetgeen een patiënt vertelde met de woorden: "Ik voel me door De Boei sterker geworden en kan nu beter omgaan met de lasten van mijn ziekte".

Kwaliteitsslagen

Bron sprak lovende woorden over de scheidende coördinator. Jantine had slechts een korte fase kunnen samen werken met Marja den Eerzamen. Zij moest na het toch nog onverwacht snelle terugtreden van deze uiterst gewaardeerde kracht, het gehele pakket, mede ondersteund door de gastvrouwen, tot uitvoering brengen. Dat niet alleen. Jantine bestookte het bestuur met talrijke verbeteradviezen en voorstellen. Bron had wel 648 mailtjes geteld. Een tevredenheidsonderzoek onder de gasten, stellig een landelijk voorbeeld voor Inloophuizen. Kwaliteitsslagen om missie, strategie en communicatie op een hoger platform te brengen. PR en marketing. Hoe om te gaan met het zorgvuldig aanvragen van subsidies. Een niet aflatende stroom items die het bestuur diende op te pakken. Een gewenste haal- en brengservice voor de gasten (fantastisch ingevuld door oud-huisarts Ton Janssen uit Den Bommel) en ook gaf Jantine adviezen om frequent functioneringsgesprekken te houden en contacten te leggen met Het Van Weel- Bethesda Ziekenhuis in Dirksland (afdeling Oncologie) om hier de mogelijkheid te krijgen voor stagedetachering van onze gastvrouwen.

Pareltje

"Kortom; een 'pareltje' in de Boei moeten wij nu laten gaan, maar wel onder grote dankzegging", zei Wim Bron. Een fraai halssieraad, een oesterschelpje letterlijk en figuurlijk symboliserend een parel, was naast een spiegel waarin De Boei is verwerkt onderstreepten ook met bloemen de algemene waardering. Jantine dankte op haar beurt bestuursvoorzitter Bron en de gastvrouwen voor hun support met enkele attenties. "Het was een leerzame, waardevolle periode", zei ze.

Informatie

Stichting De Boei: www.deboeigo.nl. info@deboeigo.nl. tel.06 22111572. Bijeenkomsten (elke tweede en vierde dinsdag van de maand) in De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp. Een nieuwe website wordt op korte termijn gepresenteerd. Vanuit zijn communicatiebureau legt Bas ter Stege samen met de stichting Vrienden van de Boei hieraan de laatste hand.