Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

VBOK brengt Bijbels programma uit voor kerken

AMERSFOORT - De VBOK heeft een Bijbelschets ontwikkeld voor kerken. De schets biedt een volledig programma voor een themazondag over het ongeboren leven en bevat een preekschets, Bijbelstudie voor volwassenen en verschillende jeugd- en kinderprogramma's.

Met de Bijbelschets biedt de VBOK kerken in Nederland een handreiking om na te denken over de waarde van het ongeboren leven. VBOK-directeur Arthur Alderliesten: "Christenen onderschrijven massaal de waarde en beschermwaardigheid van het ongeboren leven. Toch is het niet altijd gemakkelijk om je Bijbelse overtuiging te vertalen in een dagelijkse mening en houding. Deze Bijbelschets, gebaseerd op Psalm 139 en de geschiedenis van het maatschappelijk ongewenste kindje Mozes, helpt je als christen om je houding te bepalen ten opzichte van het ongeboren kindje, abortus en tienerzwangerschappen."

Opzet VBOK-Bijbelschets

De Bijbelschets biedt een totaalprogramma voor een themazondag over het ongeboren kind. De rode lijn is Psalm 139 waaruit blijkt dat God het ongeboren leven kent. Uit deze Psalm spreekt een levensbesef waarin sprake is van afhankelijkheid, liefde en eerbied voor God en wat Hij geschapen heeft.

De verschillende onderdelen zijn ook afzonderlijk van elkaar te gebruiken. De preekschets vormt de opening van de Bijbelschets. Daarop volgen programma's voor vijf leeftijdscategorieën: 6-8 jaar, 9-12 jaar, 13-15 jaar, 16+ en volwassenen. In de kinderprogramma's zijn ook liedjes en verwerkingen opgenomen.

Bezinning voor de 'Week van het leven'

De VBOK-Bijbelschets vormt een mooie bezinnende voorbereiding op de 'Week van het leven', die is uitgeroepen van 7 t/m 12 november. Ds. W. Visscher, predikant te Amersfoort, vindt dat de schets op een aansprekende manier voor jongeren en ouderen de huidige abortuspraktijk dichterbij brengt. "De schets waarschuwt niet alleen tegen verkeerde praktijken, maar wijst ook op barmhartigheid voor allen die met deze zaken te maken hebben. Het kan niet de bedoeling zijn dat we jonge moeders in een noodsituatie in de steek laten."

"Graag beveel ik deze schets van harte aan voor gebruik op scholen en verenigingen. Het geeft goede informatie en helpt ons verder rond de ingrijpende vragen die er op het terrein van abortus in de moderne samenleving liggen. Graag zien we deze schets in veler hand en we hopen dat er menselijk leven door gespaard mag worden en lijden verlicht mag worden."

De Bijbelschets is te downloaden op www.vbok.nl.

Wie interesse heeft, kan ook contact opnemen met de VBOK via info@vbok.nl of 033 463 82 12.