Met raad en daad

Jam van bramen

Bij ons groeien veel bramen, ik zou er jam van willen maken. Hoe doe ik dat en hoe kan ik de jam het beste bewaren?

Antwoord: Veel moeders maakten heerlijke bramenjam volgens het volgende recept. Voor elke kilo vruchten is 750 gram suiker nodig. Zet de bramen op met zeer weinig water in een wijde pan met deksel en laat de bramen langzaam zacht worden. Dan het deksel eraf en onder af en toe roeren de massa in laten koken tot u ongeveer 2/3 van de inhoud over hebt. Nu de suiker toevoegen en 15 minuten door laten koken, terwijl u af en toe roert. Vindt u de jam te zoet, dan neemt u als de jam de juiste dikte heeft de pan van het vuur en roert er wat citroensap doorheen. Als een druppel jam op een koud bord na afkoeling niet meer uitvloeit, is de dikte goed. Het mengsel zo nodig afschuimen. Daarna in reeds goed schoongemaakte potjes overbrengen en dadelijk afsluiten met cellofaan of dun plastic, vastgehouden door een elastiekje. Plak een etiket op elk potje met datum en jaartal. Zorg wel voor de juiste verhouding van suiker en vruchten, want te veel suiker geeft kans op versuikering. De jam kan het beste in de koelkast of in de kelder bewaard worden.

Hobbyopbrengsten

Mag je producten van een hobby verkopen zonder dit aan de belasting op te geven?

Antwoord: De vraag is niet zonder meer te beantwoorden. Eerst moet worden nagegaan of er sprake is van een hobby, omdat uit een hobby meestal redelijkerwijs - nu of in de toekomst - geen geldelijk voordeel zal zijn te behalen. Ziet het er naar uit dat de hobby 'uit de hand loopt' en u duurzaam (d.i. regelmatig, over een langere periode) inkomsten uit de hobby zult genieten, dan kàn er sprake zijn van ondernemerschap of van 'resultaat uit overige werkzaamheden' de inkomsten moeten dan op de passende manier verantwoord worden. Sprake van een hobby is als u bijv. zelf wijn maakt en af en toe het door u geproduceerde geestrijke vocht aan een kennis verkoopt. Of u bent een hobbyschilder en verkoopt af en toe een schilderijtje. Twijfelt u, dan kunt het beste informeren bij de Belastingtelefoon (0800 0543).

Molgedrag

Geïnspireerd door de abnormaal grote aantallen molshopen in onze omgeving vragen wij ons het volgende af: waarom boort een mol een gat naar boven? Wat doet de mol als de bovenlaag bevroren is? Het lijkt er op dat mollen soms plotseling stoppen met hun graafwerkzaamheden, wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Antwoord: Mollen, met hun voor de mens vaak irritante graafwerk, zien we zelden. Vaak betreft het dan een dode of gewonde mol. Het graven doen ze met de naar buiten gedraaide roze 'handjes' aan de voorpoten. Er zitten sterke nagels aan en ze vormen stevige graafwerktuigen. Prooien worden feilloos onder de grond waargenomen door het eveneens roze gevoelige snuitje. De kleine oogjes en oortjes zitten in de vacht verborgen. De kop lijkt wel zonder nek in de romp over te gaan. De nek is namelijk zo dik door alle spieren die voor de voorpoten nodig zijn, dat hij bij de romp lijkt te horen. Molshopen bestaan uit de uitgegraven aarde van het uitgebreide gangenstelsel waarin de mol leeft. Per nest woont er maar één mol in. Een mollenmoeder maakt voor haar jongen een holte bekleed met hooi, blaadjes, enzovoorts. Daar worden ze gezoogd en gevoerd tot ze zichzelf kunnen redden. Als een jonge mol het nest gaat verlaten, graaft hij een gang loodrecht omhoog en gaat dan bovengronds naar een plek voor een eigen hol zoeken. Dit vindt plaats als de winter allang voorbij is, een bevroren bovenlaag zal dus geen problemen opleveren. De oorzaak dat mollen soms plotseling lijken te stoppen met hun graafactiviteiten kan zijn de aanwezigheid van bepaalde planten waar mollen een hekel aan hebben, zoals nieskruid, keizerskroon en kruisbladwolfsmelk. Deze planten worden dan ook wel langs de randen van tuinen geplant om de mollen te weren. Ook houden mollen niet van trillingen. Dergelijke trillingen kunnen veroorzaakt worden door het autoverkeer of door een spoorlijn, vandaar het soms abrupte stoppen van de graafwerkzaamheden.