Vaagtaal is onuitroeibaar

'Praat eens even normaal,' mopper ik tegen de autoradio. Een landelijke politicus voert het hoogste woord op Radio1. Hij gebruikt het woord dynamiek vaak in zijn monoloog, heel erg vaak. De discussie gaat over de nasleep van een politiek akkefietje. "Er ontstond een onhoudbare dynamiek, daarom had mijn collega geen andere keus dan opstappen." Met het woord dynamiek verhult hij hoogstwaarschijnlijk dat er slaande ruzie was binnen de partij, waarna de verliezer het veld moest ruimen.

Vaagtaal is een onuitroeibaar fenomeen. Niet alleen politici houden zich bezig met deze tak van sport, ook in het bedrijfsleven lust men er wel pap van. Pas vroeg ik aan een bekende of hij het druk had op zijn werk. "Er lopen wel wat dingetjes," zei hij. Dat vond ik lastig te plaatsen. Wat wil hij nu precies zeggen? Bedoelt hij: Ik heb eigenlijk geen zak te doen, maar gelukkig lopen er wat dingetjes. Of: Ik heb het razend druk, maar ik doe net of het allemaal niks voorstelt. Toen we verder praatten ontdekte ik dat hij het eerste bedoelde…

Gelukkig gaat het ook vaak goed. Zeker op het eiland wordt vaak man en paard genoemd. Een raadslid zei vorige week tijdens de discussie over de mogelijke komst van nieuwe zonneparken: "We hebben het hier niet over een dakkapel." Kijk, dat is de waarheid als een koe. Wat zou het een boel schelen als iedereen gewoon zegt waar het op staat. Dus geen dynamiek meer en zeker geen dingetjes!